Общо 7% повече е делът на фирмите, които ще увеличават

...
Общо 7% повече е делът на фирмите, които ще увеличават
Коментари Харесай

Работодателите ще наемат още хора в началото на следващата година

Общо 7% повече е делът на компаниите, които ще усилват личния състав

© Цветелина Белутова Работодатели от всички промишлености и райони на страната чакат да наемат нови хора през първото тримесечие на 2020 година Това демонстрира постоянното проучване на ManpowerGroup за заетостта, извършено измежду 623 компании в България. Оптимистичните прогнози засягат всичките 10 изследвани бранша, като най-положителни са упованията в минната промишленост. За девето следващо тримесечие най-силен се планува да бъде пазарът на труда във Варна.

Резултатите

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Общо 10% от интервюираните възнамеряват да наемат нови чиновници през първите три месеца на идната година, 6% чакат да понижат личния състав си, а 82% не плануват смяна. След сезонно поправяне чистата планирана претовареност, която мери разликата сред проектите за наемане и тези за освобождение, е 7%. Това равнище е съпоставимо с предходното тримесечие и със същия интервал на предходната година, споделиха от Manpower.

" Настроенията на работодателите на пазара на труда в България остават оптимистични и фирмите във всички промишлености и райони възнамеряват по-скоро да усилят, в сравнение с да понижат равнищата на претовареност ", разяснява Александър Хангимана, ръководещ шеф на ManpowerGroup Балкани. " Също по този начин виждаме, че компании от разнообразни браншове започнаха все по-често да се обръщат към различни решения, да вземем за пример аутсорсинг на характерни задания, в опит да се оправят с неналичието на гении и това е една от главните аргументи за техния оптимизъм ", добави той.

Водещи браншове

Като цяло растеж се чака във всичките 10 промишлености, включени в проучването, само че най-силно ще е темпото на претовареност в бранш " Минно дело ", където чистата прогноза е 13%. С дребна разлика следват " Строителство " (12%), " Производство " и " Транспорт, хранилища и връзки " (по 11%). Секторът с обичайно една от най-оптимистичните прогнози - " Финанси, обезпечаване, недвижими парцели и бизнес услуги ", се подрежда на пето място с 9%. Най-предпазливи са работодателите в " Земеделие, горско стопанство, лов и лов на риба ", където се чака най-слабият пазар на труда (1%).

По райони и размер

Работодателите плануват да усилят работната мощ във всичките пет изследвани района, само че за девето следващо тримесечие най-силен пазар на труда се чака във Варна. Там чистата прогноза за заетостта е 13%. Сравнително положителни са упованията за спомагателна претовареност също в Пловдив и София, където прогнозният растеж е 8%. Малко по-скромно нарастване на числеността се възнамерява в Бургас (7%), а в Русе работодателите регистрират най-слабите планове за наемане (3%).

Най-силно движение на наемане плануват огромните компании (с над 250 служители), където чистата прогноза за заетостта е 22%. Умерено (8%) ще е темпото в междинните компании (над 50 чиновници, а при дребните и микрофирмите прогнозният растеж е надлежно 7 и 4%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР