Общо 65 журналисти са били убити на планетата през 2017

...
Общо 65 журналисти са били убити на планетата през 2017
Коментари Харесай

65 журналисти са убити в света тази година, Сирия и Мексико са най-опасните страни


Общо 65 публицисти са били убити на планетата през 2017 година - 50 експерти, 7 " цивилен публицисти " (блогъри) и 8 души, " сътрудничещи на медиите ". Това демонстрира оповестена във вторник годишна равносметка на " Репортери без граници ", съобщи Франс прес.

Това прави отиващата си година тази с минимум смъртни случаи измежду професионалните публицисти от 14 години, отбелязва основаната в Париж отраслова неправителствена организация. Това се дължи частично на по-добрата отбрана, обезпечавана на репортерите, само че и на обстоятелството, че рисковите страни " се опразват от публицисти " - по този начин стоят нещата, да вземем за пример, в Сирия, Ирак, Йемен и Либия.

От 65-имата убити през годината публицисти 39 са били премахнати съзнателно, а 26 са починали при осъществяване на служебните си отговорности.

Също като предходната година Сирия остава най-смъртоносната за кореспонденти страна с 12 убити публицисти. Следват Мексико с 11 жертви, Афганистан с 9, Ирак с 8 и Филипините с четирима.

Въоръжените спорове излагат на заплаха живота на публицистите, които ги отразяват, а в страни като Мексико " картели и локални политици ръководят с гнет " и по този начин принуждават кореспонденти " да напущат страната си или специалността ".

" Сред невоюващите страни Мексико е най-опасната в света за кореспонденти ", установи " Репортери без граници ". В страната на наркокартелите горе-долу редовно заплашват и даже убиват публицистите, пишещи за корупцията в политическата класа или за проведената престъпност.

Такъв бе, да вземем за пример, казусът с Хавиер Валдес Карденас - влиятелен 50-годишен публицист, сътрудничел на Франс прес и локални медии - погубен невъзмутимо на 15 май, напомня организацията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР