Общо 65,2 процента от участвалите у нас в изследване за

...
Общо 65,2 процента от участвалите у нас в изследване за
Коментари Харесай

2/3 от българите убедени, че в сивата икономика се печели най-бързо

Общо 65,2 % от участвалите у нас в проучване за сенчестата стопанска система смятат, че стопанската система в сянка е най-бързият метод да се изкарат повече пари. А единствено 36 % от интервюираните споделят, че стопанската система в сянка е тежко морално закононарушение, демонстрират резултатите от проучване, направено по научноизследователския план " Икономиката в сянка - осъзнавано и добре замаскирано нарушение на законодателството и обществените правила ". То беше показано през днешния ден от проф. Емилия Ченгелова и от учени от Института за проучване на обществата и знанието Българска академия на науките.

В националното представително проучване за сенчестата стопанска система са взели участие 1000 интервюирани над 15-годишна възраст. Икономиката в сянка се назовава още сива, неофициална или скрита стопанска система. " При стопанската система в сянка се правят кардинално позволени от закона стопански действия, само че тя не би трябвало да се бърка с черната стопанска система, при която има действия, преследвани от закона. При сенчестата стопанска система се позволяват нарушавания на фискалното, на финансовото и най-много на трудовото и на социално-осигурителното законодателство, изясни проф. Ченгелова.

Тя осведоми, че 56,9 на 100 от интервюираните декларират, че за нищо на света не биха погазили закон, даже и да виждат, че от това ще имат материална изгода. 65 на 100 от участвалите в проучването са уверени, че всички закони би трябвало да се съблюдават. Само 31,9 % са уверени обаче, че множеството закони са добре написани и са изцяло използвани за действителния живот. Като цяло може да се заключи, че българинът става все по-критичен към качеството на законодателството, разяснява проф. Ченгелова.

Тя акцентира, че проучването е открило, че колкото по-висока е просветителната степен на българите, толкоз в по-голяма степен те се склонни да съблюдават законодателството. Хората с по-ниско обучение доста повече са сериозно настроени и си разрешават да не съблюдават законодателството. Младите хора - изключително тези до 25 години, са най-критично настроени към законодателството и в най-малка степен са склонни да го съблюдават, изясни проф. Емилия Ченгелова. И заключи, че 81 % от българите са закрепени към гонене на материалното и на персонални материални изгоди, и не се интересуват от идеални и висши цели.

Най-често публикуваната сива процедура у нас е когато работещите имат трудов контракт, само че се съгласяват да бъдат наети на по-ниска заплата и да бъдат обезпечавани на по-ниска сума, само че в подмяна получават " на ръка в допълнение необлагаеми пари ", съобщи проф. Емилия Ченгелова. Тя означи, че има наклонност работата, напълно без контракти да понижава, само че при 30-40 % от работодателите е публикувана практиката да дават пари на ръка на своите служащи, отвън трудовите им контракти. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР