Общо 6 седмици в Пловдив, извървени 200 километра из всички

...
Общо 6 седмици в Пловдив, извървени 200 километра из всички
Коментари Харесай

Създадоха уникален колаж - Пловдив в стотици пластове

Общо 6 седмици в Пловдив, извървени 200 километра из всички квартали на града, снимани над 2000 изображения, това е статистиката, която стои зад основаването на новия колаж, открит в неделя вечер на фасадата на малкия екран в Пловдив. Анне Ферес (Нидерландия) и Люк Конрой (Австралия) са участници в резидентната стратегия на Община Пловдив CONTEXT AiR.

За тях " Новини от вкъщи “ е дълготраен план, посредством който откриват нови и непознати места, опознават разнообразни общности, търсят най-цветен и съответен метод да изразят страстта и усещанията си от подтекста, който ги заобикаля. В Пловдив вършат деветото издание на плана си и признават, че градът е изключително предизвикателство, поради голямата си история и пъстрия си актуален живот.

Двамата посветиха месец и половина и цялата си изобретателна сила на опознаването му. Опитът на Анне в документалното кино и на Люк във образните изкуства се съчетават в облик, с който даже пловдивчани преоткриват в никакъв случай незабелязани елементи от града си.

Всеки взор в стотиците пластове разкрива нови облици, познати места, лица, тротоари, стълбища, силуета на реката, скулптурите по моста, кучетата, котките, душата на Пловдив. От целия събран материал двамата създатели избраха общо 500 изображения, които да включат в колажа си, открит на 14 август на фасадата на Регионалния ефирен център в Пловдив. Контактът с хората, сливането с мястото е било постоянно значимо за тяхната работа. Двамата си потеглят от Пловдив със удовлетворение от познанството и новите открития. 

CONTEXT AiR е стратегия за креативен резиденции в гр. Пловдив, продуцирана от Община Пловдив. Стартира през 2021 година, а от 2022 година куратор на CONTEXT AiR е Светлана Куюмджиева.

Целта на програмата е да насърчи партньорствата на локално равнище и да поддържа основаването на нови художествени произведения, въодушевени от града и неговата еклектична комбинация от антична история, социалистическо завещание и модерна действителност.

• През май и юни в Пловдив беше извършена резиденцията на украинската образна артистка Дария Пугачова.

• През юни и юли в Пловдив работи белгийският скултпро Саймън Ван Парис, чиято апаратура " Градски портрет на Пловдив " може да бъде прегледана до октомври 2022 - през деня или нощем - в двора на Градска художествена изложба (на ул. " Съборна " №14А, в Стария град)

• През октомври и ноември - в границите на програмата в Пловдив ще се състои четвъртата и последна за 2022 година креативна резиденция на арменската хореографка и танцова изпълнителка Рима Пипоян.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР