Общо 534 000 души ще получат добавка за Великден, тя

...
Общо 534 000 души ще получат добавка за Великден, тя
Коментари Харесай

Министър Ивайло Иванов: 534 хиляди пенсионери ще получат великденска добавка

Общо 534 000 души ще получат добавка за Великден, тя ще бъде изплатена от Националния застрахователен институт на 26 април, с цел да може да си ги получат хората за празниците. Това сподели в ефира на bTV служебният министър на труда и обществената политика Ивайло Иванов.

Беше взето решение от Народното събрание на всички лица, които получават пенсии под линията на беднотия от 526 лева, да се изплатят по 100 лева, напомни той. 

„ Когато има сходен аршин като тези 526 лева, постоянно има хора, които са близо до него и не получават добавки. Народното събрание реши да се дадат единствено на най-бедните и най-уязвимите, за тях те са и най-важни, тъй като в действителност ще им оказват помощ “, сподели още Ивайло Иванов.  

Бонусите не би трябвало да се обвързват с пенсионната система, те се изплащат от Националния застрахователен институт, само че това е напълно политическо решение – дали да се даде такава сума, разяснява служебният министър на труда и обществената политика. Те не почиват нито на приноса на лицата в осигурителната система, нито на някакви други критерии. Те почиват на решението, което се взема, означи той. 

„ Принципната ми позиция е, че когато се изплащат сходни бонуси, те не би трябвало да попадат в пенсиите и по този метод да се въздейства на пенсионната система и осигурителната система на страната “, сподели Ивайло Иванов. Когато те се изплащат настрана, както в този момент – единствено механически се употребява базата данни на Националния застрахователен институт, не са свързани с осигурителната система и не въздействат на пенсията, изясни той. 

Не мисля, че сходно погашение би повлияло на хората, въпреки всичко изборите са след два месеца – това е прекомерно дълъг период, с цел да повлияе на решенията им, означи служебният министър в отговор на въпрос дали даването на добавки е обвързвано с предизборната акция.  

В момента се прави разбор, с цел да се огледа първият дирек на пенсионната система, анализът се прави от Министерството на труда и обществената политика, Министерство на финансите, Националния застрахователен институт, с цел да може да се види, където има пропуски, сподели Ивайло Иванов. 

„ Налага се да са прегледат нещата преди всичко поради демографската картина в страната. Не единствено в България, само че и в цяла Европа, демографската картина е много комплицирана, защото имаме по-дълга дълготрайност на човешкия живот и по-дълго се изплащат пенсии, а също по този начин все по-малко хора са заети, с цел да внасят тези осигуровки и те да покриват разноските за това “, означи той. 

Ивайло Иванов уточни още, че служебното държавно управление може да изготви разбора, само че не може да направи цялата смяна. Ако се постанова такава, тя би трябвало да мине през Народното събрание, съобщи той. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР