Общо 52 650 зрелостници са подали заявления за явяване днес

...
Общо 52 650 зрелостници са подали заявления за явяване днес
Коментари Харесай

52 650 зрелостници се явяват на задължителна матура по БЕЛ

Общо 52 650 зрелостници са подали заявки за явяване през днешния ден на първия наложителен държавен зрелостен изпит по български език и литература /БЕЛ/ в 12-и клас, който стартира в 8.00 часа. Това заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Рано тази заран в МОН ще бъде изтеглен изпитният вид за зрелостния изпит по български език и литература. По 41-ия въпрос от изпита учениците би трябвало да напишат интерпретативно съчинение или есе.

Вторият наложителен държавен зрелостен изпит в 12-и клас е на 23 май и още веднъж стартира в 8.00 часа. За него заявки за явяване са подали 41 716 зрелостници.

Матурите по избор ще са сред 28 май и 31 май. За изпита по избор заявление са подали 888 възпитаници, а да държат изпит за приемане на Степен на професионална подготовка искащите са 10 421 възпитаници. По този метод учениците от професионалните гимназии може да не се явяват на втората наложителна матура в 12-и клас.

На зрелостните изпити в 12-и клас учениците би трябвало да пишат единствено с писалка с черен цвят. Матурите в 12-и клас не престават четири астрономически часа.

Държавните зрелостни изпити по български език и литература, по непознат език и по всички публични науки се състоят от три модула. Времето за работа по първия модул е 60 минути. Вторият модул също е 60 минути, а третият модул продължава 120 минути. Учениците със специфични просветителни потребности работят в обособени зали и имат два спомагателни часа за работа.

За математиката и естествените науки модулите са два. Първият е от 90 минути, а вторият - 150 минути.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР