Общо 5159 седмокласници и десетокласници се явиха по собствено желание

...
Общо 5159 седмокласници и десетокласници се явиха по собствено желание
Коментари Харесай

МОН: Над 5000 седмокласници и десетокласници избраха изпит по чужд език

Общо 5159 седмокласници и десетокласници се явиха по лично предпочитание на национално външно оценяване по непознат език през днешния ден. Проведоха се изпити по британски, съветски, немски, френски и италиански език, а за десетокласниците – и по испански. Най-много възпитаници избраха тест по британски език - 2122 от всички 2162 седмокласници и 2539 от общо 2997 десетокласници.

Седмокласниците решаваха 21 задания за равнище А2 - 17 с избираем и три с къс свободен отговор. Последната задача изискваше основаване на текст с размер сред 40 и 50 думи по тематика от образователното наличие – основаване на малко писмо, къс текст за свободното време, занимание, другари. Тестовете ревизират също добитите умения на учениците за схващане при слушане на текстове на съответния език, употребяват се и илюстрации.

Учениците в X клас можеха да се явят на изпит по непознат език на равнища А1, А2, В1.1, В1. Изпитът съдържаше четири съставния елемент. Три от тях са писмени. Четвъртият е „ говорене “ и се организира от учебни комисии. Писмените проби съдържат разнообразни типове задания - с избираем, с къс свободен и с уголемен свободен отговор. Всяко равнище има една или две задания за писане с друг размер от думи. Темите в тези задания са съобразени с образователните стратегии. Например: „ Онлайн другарства измежду младежите “, „ Трябва ли да се спортува? “, „ Комуникация, действителна или виртуална? “, „ Използването на мобилния телефон в всекидневието – преимущества и дефекти “.

От десетокласниците се изисква да показват умения за връзка при документално другарство и използването на непознатия език в разнообразни отзивчиви обстановки. При изискване че ученикът има най-малко 60% от оптималния брой точки на изпита, постигнатото езиково равнище се записва в свидетелството за приключен първи гимназиален стадий в сходство с Общата европейска езикова рамка.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР