Общо 5 845 347 лева ще бъдат вложени в система

...
Общо 5 845 347 лева ще бъдат вложени в система
Коментари Харесай

Близо 6 милиона лева ще бъдат вложени в система за компостиране на зелени отпадъци от общините Враца и Мездра

Общо 5 845 347 лв. ще бъдат вложени в система за разделно събиране на зелени боклуци в общините Враца и Мездра и в апаратура за тяхното компостиране по взаимен план с поддръжката на оперативна стратегия "Околна среда " 2014-2020.

Проектът "Изграждане на апаратура за компостиране на разделно събрани зелени отпадъци- район Враца " бе показан през днешния ден. Безвъзмездната финансова помощ по него е в размер на 4 400 662, а съфинансирането от общините Враца и Мездра е 1 444 684 лв.. Срокът за осъществяване на плана е 19 месеца.

Кметът на община Враца Калин Каменов уточни при представянето, че осъществяването на плана ще разреши да се реши дълготраен проблем с растителните боклуци, които се образуват на първо място в селата в двете общини, изключително напролет и есента. Това ще разреши по-дълга екплоатация на клетката в Регионалното хранилище за битови боклуци /РДТБО/, ще реши редица други екологични проблеми със съхранението на неопасни твърди битови боклуци, както и ще понижи разноските за тяхната обработка.

Каменов означи, че създавания от инсталацията компост може да се употребява още веднъж за озеленителни и аграрни действия. Той добави, че се чака в края на плана да се получи действителен стопански резултат, който ще се отрази на първо място в опазване размера на по този начин наречените такси "смет ".

Кметът на община Мездра Генади Събков означи, че в границите на плана ще бъде въведена система за разделно събиране зелените боклуци в двете общини. Той акцентира значимостта на осведомителната и обучителна акция измежду популацията, която е планувана да се организира по плана, с цел да бъдат уверени в екологичността и успеваемостта на разделното събиране на тези боклуци.

Компостиращата апаратура ще бъде построена на 4,5 декара на територията на РДТБО край врачанското село Косталево. В нея ще се обработва годишно до 8000 тона зелена маса. За плануванаъа система за разделно събиране на зелени и биоразградими боклуци в двете общини ще бъдат купени 574 контейнери и 4 сметоизвозващи машини. Очаква се да бъдат разкрити в допълнение до 25 работни места към фирмата-оператор на районното хранилище за битови боклуци, която е взаимна сред общините Враца и Мездра.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР