Общо 4992 дела са постъпили в Окръжен съд - Варна

...
Общо 4992 дела са постъпили в Окръжен съд - Варна
Коментари Харесай

98% от съдебните актове в Окръжен съд-Варна са поставени в едномесечен срок

Общо 4992 каузи са постъпили в Окръжен съд - Варна през 2023 година С максимален дял измежду тях са гражданските – 36%, следвани от наказателните – 34% и комерсиалните – 30%. Приключилите каузи са 5108, като 81% от тях са свършени в тримесечен период, а 98% от всички правосъдни актове са сложени в едномесечен период. Високите проценти са индикатор за бързината на правораздаването в Окръжен съд – Варна, като този индикатор се резервира постоянен за последните три години.

Данните заяви ръководителят на съда Марин Маринов, който показа годишен регистриран отчет за активността на Окръжния съд и съдилищата в правосъдния регион. Той уточни, че последните три години е наклонност леко да понижава броят на постъпилите каузи. Единствено при наказателните каузи се следи нарастване – с 10% спрямо 2022 година

„ От години съдът работи с извънредно понижен щат на съдии заради тяхното командировани във Върховен касационен съд и Апелативните съдилища във Варна и София, което пък е отзив за техния професионализъм. Въпреки кадровия проблем през последните 3 години продължава възходящата наклонност на индикаторите свършени каузи и такива завършени в едномесечен и тримесечен период “, посочи арбитър Маринов.

Гости на събранието бяха ръководителят на Върховен касационен съд (ВКС) Галина Захарова, нейния заместител и началник на Търговска гилдия във Върховен касационен съд - Евгений Стайков, членът на съдийска гилдия на Висшия правосъден съвет – Атанаска Дишева, административни ръководители и посетители от съдилищата и прокуратурата във Варна, и Адвокатската гилдия в града.

Съдия Захарова поздрави съдиите от Варненския областен съд за постигнатото през годината и показа, че се вълнува за поредна година да стане съпричастна на доклада на институцията. „ Извън сухите числа докладът Ви крие Вашия труд, който аз и Върховен касационен съд на Република България надълбоко оценяваме. Освен професионализъм, нововъведение и визия към правото и технологиите, Вие сте развили нещо, за което се борят и на което се учат доста правосъдни органи. Вие сте построили лична общественост, личен колектив- при Вас това е съдийско самоуправление в деяние. Нещо изключително значимо в обстановката, в която се намираме – на публични и политически турболенции. Това, за което от години се боря и като персонална идея, и като съдийка такава е точно одобряването на съдийското самоуправление. Аз съм напълно оптимист за това по какъв начин ще се развият варненските правосъдни органи – ще стъпите на постигнатото и ще имате нови триумфи. Вие имате визия, самочувствие и изискването, без което не може – честност “. Председателят на Върховния касационен съд у нас връчи почетен плакет на арбитър Маринов за достиженията през годините.

От своя страна ръководителят на Варненския областен съд награди с грамота в символ на благодарност Регионалното ръководство на образованието във Варна, Икономическия университет във Варна и Областния съвет на Българския червен кръст в града за дългогодишното партньорство, напъните и поддръжката при работата по просветителните планове за развиване на правната просвета на учениците и студентите във Варна. Грамота беше връчена и на шефа на Затвора-Варна за приноса и проявения висок професионализъм при реализацията на планове в областта на правораздаването.

В края на отчетното заседание, ръководителят на Окръжния съд във Варна - Марин Маринов благодари на съдиите и правосъдните чиновници за положените старания през миналата годината.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР