Общо 483 гласа, подадени на 2 април в една от

...
Общо 483 гласа, подадени на 2 април в една от
Коментари Харесай

Гласовете от цяла секция в 24 МИР - София са останали неотчетени в изборните резултати

Общо 483 гласа , подадени на 2 април в една от секциите в 24 МИР - София, са останали неотчетени във финалните резултати от предварителните парламентарни избори.

Това научи Свободна Европа от представители на платформата „ Обединение за почтени избори “ (ОЧИ). Те са разкрили несъответствието посредством инспекция на отворените данни.

Става въпрос за изборната секция с номер 244606040 . В деня на вота тя се е намирала в 24 СОУ „ Пейо К. Яворов “ в столичния квартал „ Хаджи Димитър “.

на секционната изборна комисия (СИК) сочи, че 483-ма гласоподаватели са упражнили правото си на глас в тази секция.

В таблицата с разпределението на гласовете по партии СИК е нанесла единствено броя на хартиените бюлетини за всяка кандидатска листа. Във всички полета „ общо “, в които би трябвало да е записан сборът на хартиените и машинните гласове, написа нула.
 На тази карта се виждат блоковете, които се причисляват към изборна секция 244606040. Гласовете на тези гласоподаватели не са регистрирани.
Така да вземем за пример протоколът отбелязва, че в тази секция „ Левицата “ е получила 14 гласа от хартиени бюлетини. Те обаче не са отразени в общия брой гласове на партията. Затова той остава нула.

Същото важи за всички останали кандидатски листи, както и за гласовете „ Не поддържам никого “. В последна сметка нито един глас от секцията не е регистриран във финалните резултати.

От ОЧИ ревизират наблюдението си, като събират нулевия резултат от секция 244606040 с резултатите от всички останали секции в 24 МИР - София. Сборът дава отговор на данните от протокола на Районната изборна комисия (РИК), което удостоверява, че гласовете не са регистрирани.

Пред Свободна Европа Никола Тулечки от ОЧИ сподели, че неотчитането на вота от цяла секция не е съображение да се оспорват изборните резултати, „ само че е мотив най-сетне да има сериозен диалог по какъв начин би трябвало да наподобява Изборният кодекс “.

Според Тулечки повода за казуса е „ хаосът в изборния закон “ и натоварването на секционните комисии с тежки и комплицирани процедури.

В случая значима роля играят и РИК, и Централната изборна комисия (ЦИК), през които протоколът от секцията с неотчетените гласове е минал за инспекция и наново въвеждане на данните. Според Изборния кодекс комисиите и на двете равнища би трябвало да реагират, в случай че открият явна неточност в протоколите.

Свободна Европа потърси ЦИК за коментар по случая. От комисията споделиха, че въпросната секция участва в разбора на несъответствията с изложение на грешките, открити в протокола на СИК.

В ЦИК отбелязва всички случаи, в които сборът от хартиени и машинни гласове или преференции за всяка листа и претендент в една секция се разграничава от общия брой. Там е маркирана и секция 244606040, в която такова противоречие е налице за всяка кандидатска листа.

С решение от 6 април ЦИК е приела всички несъответствия, в това число 483-те неотчетени гласа от секцията в 24 СОУ.

До публицистичното привършване на работата по текста не беше получен спомагателен коментар от комисията.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР