Общо 42 358 електронни фиша връчиха полицаите на ГКПП-тата в

...
Общо 42 358 електронни фиша връчиха полицаите на ГКПП-тата в
Коментари Харесай

KAT връчи глоби за 6 млн. лв. по границите

Общо 42 358 електронни фиша връчиха служителите на реда на ГКПП-тата в страната от началото на юни тази година, когато започнаха инспекциите за неплатените им отговорности. Тяхната обща стойност, която се чака да влезе в държавната хазна, възлиза на 5 923 337 лева, стана ясно от информация на Пътна полиция, предоставена на „ Монитор “.

Връчените електронни фишове на място не подлежат на незабавно възнаграждение.

Вече ще може да извършите информация в портала на Министерство на вътрешните работи за невръчени санкции за пътни нарушавания

Водачите имат право документално да възразят или апелират посредством декларация към шефа на съответната конструкция на Министерство на вътрешните работи. В 7-дневен период от приемането на електронния фиш може да се направи документално несъгласие пред шефа на структурата.

Директорът преглежда възражението и преценя доказателствата в 7-дневен период от постъпването му. Издаденият електронен фиш се анулира, в случай че от събраните доказателства е открито, че моторното транспортно средство е било оповестено за търсене или нарушаването е осъществено с моторно транспортно средство със специфичен режим на придвижване. Гражданите могат и да апелират фиша посредством подаване на заявление в 14-дневен период от приемането му (или в случай че е направено несъгласие, което след това е било отхвърлено, до 2 седмици след съобщаването на отхвърли за отменяне на фиша). Ако пък водачите решат да не апелират, те могат да се възползват от 30% отстъпка от размера на санкцията в случай че тя бъде заплатена в границите на две седмици от връчването на фиша.

Системата за инспекция за невръчени фишове и непогасени санкции бе въведена на общо 9 ГКПП-та у нас. Началото бе сложено на 1 юни тази година, когато нововъведението бе тествано само на Граничен контролно-пропусквателен пункт Калотина. От 17.06.2020 година то работи и на пунктовете Силистра, Кулата, Гюешево, Капитан Андреево, Лесово, Маказа и двата моста на Дунав. Освен да връчват невръчени електронни фишове за скорост на водачите, служителите на реда на входовете и на изходите от страната наблюдават прецизно и за санкции, непогасени след периода за обжалване и този за непринудено възнаграждение. Сама по себе си процедурата не е нова и протича като общоприета инспекция на пътя. Разликата тук обаче е, че при установяването на просрочени наказания нередовните водачи се отбиват настрана, като им се дава опцията да заплатят отговорностите си до 2 часа. Те могат да създадат това посредством въведените терминални устройства ПОС на пунктовете или посредством онлайн административния портал на Министерство на вътрешните работи. От тази алтернатива са се възползвали над 22 хиляди водачи които са заплатили милион и половина лв. посредством ПОС терминал и 352 070 лева онлайн.

За два дни на Граничен контролно-пропусквателен пункт "Капитан Андреево " връчиха фишове за над 14 000 лева

Граничен контролно-пропусквателен пункт Калотина при РДГП Драгоман пък е пунктът, на който са заплатени най-вече документи – 5036, в размер на 386 099 лв.. Въпреки че на инспекция минават и пасажерите, на тях само им се връчват електронни фишове. Полицаите не изискват от тях заплащане на просрочени отговорности към КАТ. Системата по границите има и непосредствено обвързване с органите на Национална агенция за приходите. Това разрешава да се направи информация в системата на организацията и да се посочи дали в реалност санкцията е платена, в случай че има разминаване сред данните на Пътна полиция и изказванията на водачите, като процедурата лишава не повече от 5 минути.

От Министерство на вътрешните работи обявиха, че не водят статистика по отношение на жителите, отказали да погасят просрочените си отговорности. В началото на въвеждането на инспекциите по границите обаче те оповестиха, че множеството водачи са добросъвестни, като в 99% от случаите при които има неплатени санкции, те се заплащат в двучасовия период след инспекцията. Ако глобите не бъдат заплатени, служителите на реда лишават свидетелството за ръководство на МПС на провинилия се лидер и се стопира от придвижване автомобилът, в случай че водачът е и негов притежател. Така той ще се наложи да употребява различен превоз – рейс, трен, такси, или да се придвижи пеш. От ведомството бяха безапелационни, че по този метод не се нарушават по никакъв метод правата на хората за свободно напредване.

„ Отнемането на книжката е регламентирано в закон и използването му не зависи от волята на служителите на реда. Те са длъжни да вземат документа, в случай че санкцията е просрочена. Освен право на свободно на напредване жителите имат задължението и да съблюдават законите “, изясни през юни някогашният към този момент министър на вътрешните работи Младен Маринов  Младен Маринов Младен Маринов е роден на 21 ноември 1971 година в Тетевен. Завършил е "Право'' в УНСС,.

Въведената система по границите дава добър резултат по отношение на събираемостта на санкциите, излиза наяве от справката на Министерство на вътрешните работи. Основната цел за въвеждането й обаче е намаляването на травматизма на пътя, като минимализира възприятието за безотговорност От вътрешното министерство показаха, че обратно на терзанията от някой, че подробните инспекции за отговорности ще утежни обстановката на вход и на излаз от страната, основаната организация обезпечава гладко прекосяване на държавната граница. На всички Граничен контролно-пропусквателен пункт е предоставена опция за възнаграждение на дължимите санкции безкасово посредством терминални устройства ПОС от участници в придвижването по пътищата, преминаващи през Граничен контролно-пропусквателен пункт на Република България, които имат изискуеми отговорности по влезнали в действие административнонаказателни документи, обявиха още от Министерство на вътрешните работи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР