Общо 405 глигана са убити от 27 юли досега в

...
Общо 405 глигана са убити от 27 юли досега в
Коментари Харесай

Над 400 глигана са отстреляни в Смолянско след появата на огнища на чума

Общо 405 глигана са убити от 27 юли до момента в Смолянска област след оповестените първи огнища на Африканска чума по свинете в региона. Това оповестиха от управлението на Южноцентралното държавно предприятие- Смолян /ЮЦДП/ на извършеното през днешния ден съвещание на Областната епизоотична комисия.

Отстреляните диви прасета на територията на ЮЦДП са 808. Промяна в епизоотичната конюнктура в региона няма, не са открити нови позитивни проби за АЧС, прецизират от ОДБХ.

Обобщените данни сочат, че до момента са открити 25 натрупа на глигани в гори на територията на ЮЦП, от които 20 са в рамките на Смолянска област. Общо 6500 лева са изплатени за отстрел на глигани и за открити трупове на диви свине, съгласно информация на ЮЦДП. Предвидените суми са по 50 лева за убито диво прасе и 150 лева за случай на предоставена информация за открит мъртъв глиган.

Обявените инфектирани зони основават усложнения при добиването на дърва за огрев в някои обитаеми места в региона, бе посочено на съвещанието. В инфектираните зони е неразрешен достъпът, в това число и за осъществяване на дърводобив. Сериозен е казусът със запасяването на популацията с дърва в с. Борино, към 60 % от жителите към момента не са снабдени с дървесина за отопление, обявиха от Общинската администрация в Борино. Пред сходен проблем са изправени и към една трета от жителите на девинските села Чурекова, Стоманово и Осиково, откакто горските им територии попадат в оповестена инфектирана зона за АЧС.

Представители на ЮЦДП подчертаха, че се търсят разновидности за доставяне на популацията в тези региони с дърва, само че има дефицит на компании, които да се заемат с дърводобива.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР