Общо 400 000 лева кръвнина ще трябва да изплати Йоан

...
Общо 400 000 лева кръвнина ще трябва да изплати Йоан
Коментари Харесай

Йоан Матев дължи 400 000 лева кръвнина за убийството на Георги Игнатов

Общо 400 000 лв. кръвнина ще би трябвало да изплати Йоан Матев, който бе наказан за убийството на Георги Игнатов. Това реши Върховния касационен съд. 

С Решение № 214/08.06.2023 година по наказателно дело № 328/2023 година тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) променя присъдата по в.н.о.х.д. № 351/2022 година на Софийския апелативен съд (САС), като усилва размерите на почетените цивилен искове, предявени от гражданските ищци Албена Г.-И. и Валентин И. против Йоан Матев, от по 150 000 лева на по 200 000 лева за всеки един от тях. Оставя в действие присъдата в останалата ѝ част. Решението не предстои на обжалване и митинг, осведоми БГНЕС.

Присъдата на Матев е 6,5 години затвор, от които му остава да излежи по-малко от две години. Причината е, че известно време той бе задържан, а от 2020 година до момента е под домакински арест. Два дни под домакински арест се равняват на един задържане под стража, а интервалът в ареста е равностоен на престой в пандиза.

По време на убийството Йоан е бил малолетен и е съден като подобен.

Убийството на Георги Игнатов беше осъществено измежду бял ден в Борисовата градина през лятото на 2015 година Младежът е имал среща с другари малко по-късно, а откакто е бил намушкан, е съумял да се обади по телефона на приятелката си. Тя подала сигнала към тел. 112.

Йоан Матев беше арестуван година и половина след самото закононарушение със съществено изменен външен тип.

На пледоариите в Софийския градски съд през март 2021 година прокуратурата изиска 12 години затвор за Матев. Тогава той отхвърли да е правил убийството, за което е упрекнат. Матев беше оневинен от петчленния състав на съда с три на два гласа и мярката му за неотклонение беше изменена на подписка.

През октомври предходната година обаче настъпи поврат по делото. На втора инстанция Йоан Матев беше наказан на шест години и половина затвор при първичен непоколебим режим. Съдът отсъди и че той би трябвало да заплати на родителите на Георги Игнатов общо 300 000 лв.. Тези дни Върховен касационен съд удостовери присъдата и увличи сумите, които Матев би трябвало да заплати, съобщи през днешния ден.бг.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР