Общо 3898 граждани от трети страни са били наети за

...
Общо 3898 граждани от трети страни са били наети за
Коментари Харесай

Масово в България се наемат украинци и молдовци за сезонна заетост

Общо 3898 жители от трети страни са били наети за първите девет месеца на 2017 година по всички типове благоприятни условия за полагане на труд у нас. За интервала 01.01.2017 - 30.09.2017 година по информация на Агенцията по заетостта записаните за сезонна претовареност до 90 дни са общо 3256 служащи от трети страни . Това разгласи президентът на Конфедерацията на самостоятелните синдикати (КНСБ) Пламен Димитров на конференция, съобщи кореспондент на .
Димитров разяснява, че синдикатите не са съгласни с разширение на браншовете за сезонна претовареност и включването на строителството в този случай. Аргументът им е, че строителството у нас е съвсем целогодишно, тъй че от Конфедерацията не виждат смисъл то да става част от браншовите браншове . Според българското законодателство икономическите действия, в които попадат браншовете туризъм и земеделие, които са с ясно изразена сезонна претовареност, са селско, горско и рибно стопанство и хотелиерство плюс ресторантьорство.
Синдикатите регистрират, че след направените промени в Правилника за използване на Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност (ЗТМТМ) от месец юни тази година, се следи растеж на броя подадени заявления от работодателите за наемане на чужденци . Именно огромният брой регистрирани сезонни служащи се дължи на доста облекчената процедура, при която към този момент:
- Не се прави изследване за положението на пазара на труда;
- Не се изискват документи за обучение, компетентност, дееспособност, професионална подготовка и опит на служащия - жител на трета държава;
- За всеки подписан контракт работодателят не внася такса в държавния бюджет.

Стана ясно също по този начин, че най-вече служащи са пристигнали да се трудят у нас от Украйна - 2691 души, следвани от Молдова - 133 души, Турция - 71 души и Русия - 54 души.
Инспекцията по труда е установила общо 217 нарушавания на ЗТМТМ, като е съставила 135 акта. Издадени са 84 наказателни постановления, като 18 от тях все още са влезнали в действие. Общият брой на установените нарушавания за деветте месеца на 2017 година е 1170 - толкоз, що се касае за цялата предходна година.
По отношение на заетите в бранш " Туризъм " КНСБ сигнализира, че би трябвало да се подхващат стъпки към изсветляване на сектора. В момента междинната заплата там е към 1000 лева, а публично се води 645 лева , което демонстрира фрапантно разминаване сред оповестено и действително получено заплащане.
напомня, че в края на юни държавното управление утвърди планове на двустранни спогодби с Армения, Молдова и Украйна в региона на трудовата миграция . Документите служат като основа за водене на договаряния за регулирането на заетостта на жителите на трите страни в България.
Тогава стана ясно, че при наемането на жители на една от страните на територията на другата се изисква годно позволение за работа. С плановете на спогодбите се предлага жителите, които бъдат наети на територията на другата страна, да се употребяват със същите права и отговорности, които са в действие за локалните служащи.
Подписването на спогодби с Армения, Молдова и Украйна ще даде опция за обезпечаване на фрагменти за икономическите браншове, в които има дефицит на работна мощ. Един от тях е туризмът. От страна на България спогодбите се извършват от Агенцията по заетостта.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР