Общо 354 предмета с белези на културни ценности - голямо

...
Общо 354 предмета с белези на културни ценности - голямо
Коментари Харесай

Повече от 350 предмета с белези на културно-исторически ценности са иззети в специализирана операция

Общо 354 предмета с белези на културни полезности - огромно количество монети, декорации, керамични съдове, елементи от антична каляска и други артефакти са открити и конфискувани във Варненско, оповестиха от прокуратурата.

От държавното обвиняване допълват, че управляват досъдебно произвеждане за откритите в частни домове предмети. Установена е съпричастността на петима мъже към действието и те са привлечени към наказателна отговорност за две закононарушения – присъединяване им в сговор за осъществяване на закононарушения в страната и чужбина и за държане на археологически обекти, които не са разпознати и регистрирани по надлежния ред.

Специализираната интервенция е извършена на 5 юни 2024 година от чиновници на териториалната конструкция на Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " във Варна. Претърсени са общо седем адреса в селата Гроздьово, Дъбравино, Нова шипка и Горен чифлик. За откритите предмети е назначена експертиза за датирането им. Открити са също и 12 детектора за метал и сканираща техника.

На петимата арестувани е наложена мярка за неотклонение „ парична гаранция “ в размер на по 10 000 лв..

Припомня се, че при започване на предишния месец в Шуменско бяха открити и конфискувани 82 предмета с тип на културно-исторически полезности, измежду които монети.

 

 Източник Novini.bg

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР