Общо 330 души пътуват заедно с българските дипломати от Киев

...
Общо 330 души пътуват заедно с българските дипломати от Киев
Коментари Харесай

Дипломатите ни от Киев и Одеса напускат Украйна, посолството и консулството остават празни

Общо 330 души пътуват дружно с българските дипломати от Киев и Одеса към България. Посолството и консулството са с изцяло изтеглен състав. Това разгласи на брифинг външният министър Теодора Генчовска, съобщи бТВ.

От Киев са тръгнали 4 рейса, а от Одеса – 2, като с изключение на тях има голям брой леки коли на дипломатическата задача. Освен българи, в групата има украинци, американци, македонци и грузинци.

Генчовска означи, че постоянната автобусна линия Одеса – Варна към момента действа. За българите, които остават на украинска територия ще се работи за извеждане с турска помощ, като Генчовска уточни, че работят добре с сътрудниците си от южната ни съседка.

Двама моряци от блокирания в Черноморск транспортен съд „ Рожен “ са поискали евакуация, като тя евентуално ще бъде сухопътна.

Генчовска уточни, че е вероятен вид през Турция да се приберат 58-те българи, блокирани в Москва.

190 българи и непотвърден брой украински жители напуснаха Киев през днешния ден следобяд.
Благодарение на зеления кулоар се движат към границата с 4 рейса, откакто минаха през барикадите и блок-постовете на Киев. Това оповестяват специфичните пратеници на bTV в Украйна.

Възможно е да нощуват в рейсовете поради комендантския час, споделя екипът.

В столицата четвърти следващ ден отекват гърмежи, картечна пукотевица и сирени за въздушна паника.

Преди ден ракета попада в петролно вместилище до дома на Юлия Савенко. Със фамилията си тя живее на километър от военна база в покрайнини на Киев.

„ Това е някъде 500-800 метра от нас. Видяхме доста пушек. Много детонации, ракети, мисля, че бяха ракети, тъй като цялата къща се тресеше. Прозорците трепереха. Чувстваме единствено, че желаеме да се борим “, споделя Юлия Савенко.

Алина Процик живее в Хърватия, само че в този момент е на посетители при родителите си в Суми, Украйна. Бащата й и дядо й оказват помощ на армията. Алина споделя, че няма да си тръгне, до момента в който не види Украйна победител.



А това е Харков - втория по величина град на Украйна. Днес там бяха убити и ранени десетки.

“Наши близки, наши родственици имат коктейл “Молотов”, вършат ги, наливат бутилките, всички оказват помощ. Влизат с колони в Харков, отблъскват ги обратно. От 4 часа доста наоколо започнаха гърмежи, стъклата трепереха доста мощно тази заран. Всички слязохме в скривалището”, сподели Олена Черкасова.

Комуникацията сред украинците е главно посредством Телеграм.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР