Общо 30 000 гръмотевици ударили страната за 24 часа от

...
Общо 30 000 гръмотевици ударили страната за 24 часа от
Коментари Харесай

30 000 гръмотевици ударили България за ден

Общо 30 000 гръмотевици блъснали страната за 24 часа от понеделник сутринта. Това заяви синоптикът Петър Янков. Той добави, че броят им за Балканския полуостров в същия интервал е над 100 000.

По думите му, в понеделник тук-там в страната за една минута са падали по 100 мълнии. “Всяка мълния е рискова. Хората би трябвало да знаят, че е рисковано да излизат по време на стихия – изключително, в случай че стоят изправени или се крият под дървета. По-безопасно е да легнат на земята”, изясни Янков пред "Труд ".

Той уточни, че уринирането навън е рисково при гръмотевична стихия, тъй като урината е проводник на електричеството и усилва доста шанса за удар. Янков разяснява и нещастния случай от понеделник вечерта, при който 47-годишен мъж от София и куче бяха покосени от гръмотевица. “Вероятна причина може да е желязна каишка на кучето до него”, сподели още синоптикът.

Говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска удостовери, че мъжът се е намирал в беседка и към него е имало и други хора, само че те не са потърпевши. Тя добави, че това е вторият смъртен случай от мълния за два дни.

В неделя мъж на 38 години бил ударен от мълния и умрял на място, откакто бил за риба на язовир Искър.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР