Общо 260 млн. лева се отпускат за детски градини, ясли

...
Общо 260 млн. лева се отпускат за детски градини, ясли
Коментари Харесай

Отпускат 260 млн. лв. за детски градини, ясли и училища в страната

Общо 260 млн. лв. се отпускат за детски градини, ясли и учебни заведения в страната. Това стана ясно от две решения на Министерския съвет, взети през днешния ден на извънредно съвещание.

Правителството утвърди спомагателен трансфер в размер на 50 млн. лева по бюджета на Столичната община за 2020 година за строителство, обзавеждане и съоръжение на детски градини и детски ясли, както и за отчуждаване и изкупуване на терени и парцели за потребностите от нови места в детските заведения на територията на общината. С тях ще бъдат построени нови здания и ще се разшири потенциалът на съществуващите такива. Така ще се основат условия за обгръщане на всички деца в наложителна предучилищна възраст в детските градини. Причината е потребността от по-голям сграден фонд поради нарастващия брой на децата, чакащи за банкет в детските градини.

Необходимите средства се обезпечават посредством преструктуриране на разноските по централния бюджет за 2020 година

Министерският съвет утвърди Програма за създаване, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, градини и учебни заведения за интервала 2020-2022 година. Индикативният бюджет за актуалната година е до 70 млн. лева. Същият размер средства са прогнозните бюджети и за всяка една от идващите две години (2021 и 2022г.). 

В резултат на осъществяването на програмата се чака и повече учебни заведения да преминат към едносменен режим на образование.

Изпълнението на програмата ще се следи и координира от Министерството на образованието и науката. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР