Общо 259 249 безработни от уязвимите групи на пазара на

...
Общо 259 249 безработни от уязвимите групи на пазара на
Коментари Харесай

Близо 260 000 души са започнали работа с подкрепата на Центровете за заетост

Общо 259 249 безработни от уязвимите групи на пазара на труда са почнали работа вследствие на активността на Центровете за претовареност и обществено подкрепяне (ЦЗСП) в интервала от 2015 до 2021 година Това заяви шефът на Регионалната работа по заетостта в Пловдив Фани Николова по време на Десетия юбилеен европейски конгрес на субектите на обществената и солидарна стопанска система. Услугите " Лице в лице " в ЦЗСП се дават по план на Министерството на труда и обществената политика в партньорство с Агенцията по заетостта и Агенцията за обществено подкрепяне. Бюджетът на плана е в размер на 59 млн. лева

Николова уточни, че по-голямата част от безработните - 204 109 лица, са се осъществили на действителния пазар на труда. Близо 12 800 безработни са ориентирани от екипите на ЦЗСП към образования, а към 63 000 безработни са получили други услуги за интензивно държание на пазара на труда. В отговор на въпрос Николова посочи, че задачата на екипите на ЦЗСП е да спомагат на безработните да намерят работа, в това число в обществени предприятия или да започват личен бизнес.

В страната действат 76 Центъра за услуги. Всеки месец те обслужват към 60 000 безработни от уязвимите групи на пазара на труда – младежи до 29 година, младежи до 29 година с трайни увреждания, младежи от резидентни услуги със приключено обучение, дълготрайно безработни, лица над 50 година, лица с главно и по-ниско обучение без професионална подготовка. Те получават поддръжка за консолидиране в трайна претовареност или обществени помощи. " Основната цел на Центровете за претовареност и обществено подкрепяне е да се окаже предварителна защита за обществена изолираност, да се усъвършенства качеството на живот на хората и да се реализира трайна претовареност на пазара на труда ", акцентира Фани Николова.

След приключването на плана в края на 2023 година ще бъде направена оценка и цялостен разбор на реализацията на плана и ще бъде преценено дали да бъдат увеличени обитаемоте места, в които има ЦЗСП, или да се разшири предлагането на една нова услуга на Агенцията по заетостта - " Мобилни бюра по труда ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР