Общо 233 от 627-те изпитани продукта, за които са подадени

...
Общо 233 от 627-те изпитани продукта, за които са подадени
Коментари Харесай

233 опасни продукта шетат из магазините в ЕС

Общо 233 от 627-те изпитани продукта, за които са подадени сигнали през системата за бързо предизвестие на Европейския съюз за рискови нехранителни артикули " Safety Gate ", не дават отговор на най-малко едно от условията, посочени в проектите за изпитване.

Това демонстрира оповестеният годишен отчет на Европейската комисия за 2021 година От тях 89 продукта са били оценени като представляващи сериозен риск за потребителя, 31 са били с висок риск, 25 – със междинен риск и 123 – с невисок риск.

На база изпитванията проверителите са изпратили 99 уведомления в Safety Gate за продуктите и са направени 73 претенции към производителите да маркират продукта с подобаващи предизвестия.

Според резултатите от проучванията, в петте категории " Играчки от уеб магазини отвън Европейски Съюз ", " Електрически играчки ", " Шезлонги за дребни деца и бебешки люлки ", " Електронни цигари и течности " и " Лични защитни средства ", са направени 81 наставления за унищожаване на продукта от онлайн пазара/уеб магазина, 66 наставления за евакуиране на продукта от пазара и 12 за изземване на продукта от крайните консуматори.

В категорията " Лични защитни средства " e направено изпитване на модели каски за колоездачи и за ползватели на скейтборд или ролкови кънки. При тестването са били тествани свойствата за усвояване силата на удара, издръжливост, успеваемост и странични/ротационни изпитвания.

Резултатите на изпитваните артикули от категорията са посочили 100 % нередовност, което съгласно заключението на техническия специалист на комисията и органа за контрол на пазара значи, че тези каски съставляват действителен риск за сигурността на потребителите при високорискови пътни обстановки.

Продуктите, които се изтеглят от пазара, са на друга стойност според от типа им. Тяхната цена варира от 2 евро за запалки или течности и до към 300 евро за облекла, кревати и маси, столове и други произведения за грижи за деца.

В съвсем всички случаи, когато има сигнал за рискови артикули, вносителите сами подхващат дейности за неотложно евакуиране от пазара и известяван на потребителите, че сходно деяние ще бъде направено, описа шефът “Надзор на пазара ” Игнат Арсенов от Комисията за отбрана на потребителите.

Вносителите уведомяват както дистрибуторите, разпространителите, по този начин и крайните консуматори и сами подхващат доброволни ограничения за евакуиране от пазара даже при доста малко подозрение, че дефектът може да крие риск за потребителите.

Като представител на България в системата " Safety Gate ", Комисията за отбрана на потребителите получава сигналите от другите държави-членки на Европейски Съюз и координира активността на контролните органи по отношение на сигурността на нехранителните артикули и услуги.

За да се стигне до каквото и да е деяние, което да отбрани потребителите от потреблението на такива артикули и услуги, шефът на " Надзор на пазара " Игнат Арсенов споделя, че се прави разбор на данните, те се превеждат и информацията за потвърдено рискови артикули се предава като съобщение на съответния способен орган.

Същият е и пътят на информация, когато в хода на надзор от страна на КЗП се откри, че на територията на нашата страна има сходна стока. Проверените сигнали се изпращат до Европейската комисия през Safety Gate, като инспекциите се вършат съгласно условията на нормативната база - Наредбата за изискванията и реда за даване на информация за артикули и услуги, които съставляват риск за потребителите.

Този развой е добре отработен, тъй като България става член на " Safety Gate ", тогава " RAPEX ", през 2005 година, когато страната към момента не е присъединена към Европейския съюз. От 9 март 2005 година влиза в действие решението за присъединяване в тази система и България има същите права и отговорности като членките на Европейски Съюз.

Проследяването за рискови нехранителни артикули и услуги в страната има още по-стара история, която стартира през 1999 година със основаването на " TRAPEX " - система за сигнализация, на която България е съосновател дружно с 12-те кандидат-членове на Европейски Съюз. С тази система се вкарват главните европейски наставления за потребителската отбрана и сигурността на стоките.

Тогава Комисията за отбрана на потребителите се е наричала Комисия за Търговия и Защита на потребителите и е била един от най-активните членове на системата. За интервала на деяние на " TRAPEX, която съществува до 2004 година, са били подадени 183 типа артикули - 49 от тях от КЗП.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР