Общо 2166 залежали проекта по Програмата за развитие на селските

...
Общо 2166 залежали проекта по Програмата за развитие на селските
Коментари Харесай

Проекти за половин милиард залежават във фонд Земеделие

Общо 2166 залежали плана по Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) 2014-2020 година на стойност близо 0,5 милиарда лева (493 668 414 лева.) имало в Държавен фонд „ Земеделие “, а забавянията били в порядъка на 20-30 месеца. Такава картина заварил преди месец при встъпването си в служба новият изпълнителен шеф Борис Михайлов.

По обществените ограничения общо забавените планове са 177 на стойност 181 294 639,10 лева По плановете на МИГ са забавени 523 плана със декларирана дотация 39 567 000 лева По частните ограничения забавените планове са 1466 на стойност 272 806 775,14 лева

Борис Михайлов увери, че всички забавени планове ще бъдат финализирани до края на годината. Създаден е график за превъзмогване на изоставането. Предприети са и стъпки за вътрешна метаморфоза и усъвършенстване на работата. Направен е разбор на аргументите, довели до забавянето на плановете, и са отстранени всички благоприятни условия оттук насетне изрядни вложения „ да мухлясват “ с месеци - без да има придвижване по тях. Рязко е ускорена и работата по всички отворени процедури. Сформирани са и виновни екипи, които са ангажирани с превъзмогване на изоставянето.

Директорът на ДФЗ посочи, че за по-малко от месец са изплатени близо 50 млн. лева на 215 бенефициента по ПРСР 2014-2020 година Предприети са и ограничения във връзка с подобряването на публичността и прозрачността в работата на дирекциите, отговарящи за селската стратегия в Държавна фирма „ Земеделие “, а на уеб страницата на институцията е оповестено „ Ръководство на бенефициента “. Документът е предопределен за претенденти с контрактувани планове по Програмата и има за цел да ги улесни при осъществяване на техните вложения. В помощ на бенефициентите по ПРСР 2014-2020 са открити и четири „ горещи “ телефонни линии.

Михайлов разяснява и настоящата скица за ало измами - българи с румънски телефонни номера се обаждали на стопаните и против избран % обещавали по-бързо да им придвижат плановете. Подобна скица бе засечена при започване на тази година след сигнал на фермери от Пловдивско. Измамниците звънели на мобилните телефони на стопаните и се представяли за чиновници на фонда. Заблуждавали ги, че против 120 лева ще им бъде обновена регистрацията като аграрни производители, която им била служебно прекъсната. По принцип регистрацията и пререгистрацията са безвъзмездни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР