Общо 212 586 сделки с имоти са осъществени в България

...
Общо 212 586 сделки с имоти са осъществени в България
Коментари Харесай

Най-големите грешки, които хората правят при покупка на имот

Общо 212 586 покупко-продажби с парцели са осъществени в България през 2018 година От тях малко над 90 хиляди броя са направени на топ 10 пазари у нас, като София, Пловдив и Варна - като най-големите градове в страната, напълно разумно окупират челните места, написа profit.bg.

При състояние че планирате покупка на първото си жилище в идващите месеци и години, желаете да продадете актуалното, с цел да купите по-голям парцел или подобен в различен квартал, ето няколко неточности, които новодомците постоянно позволяват.

1. Да не преговаряте за цената

Една от огромните неточности, които хората позволяват при покупка на парцел, е да не договарят за намаляването на цената му. Дори и жилището доста да ви подхожда, даже и да имате парите в наличност, това не пречи да се опитате да свалите цената му.

Не забравяйте, че сега цените на парцелите в страната са покрай рекордните стойности, а строителството продължава с бързи темпове, изключително в огромните градове. Това значи, че на пазара ще излязат още нови парцели, които брокерите и строителните компании ще желаят да продадат бързо.

А това може да се случи, единствено в случай че предложат отстъпки за клиентите си.

Ключови думи и изречения, които да използваме: Тази цена е малко над бюджета ни/Бихме могли да предложим.../Бихме желали да огледаме и други жилища с малко по-ниски цени

2. Да купите по-голям дом, в сравнение с имате потребност

Не забравяйте, че поддръжката на парцела постоянно може да коства много – застраховка, комунални разноски, подръжка и поправки, обзавеждане. Ето за какво е добре да прецените добре размера на жилището, преди да прибегнете до неговата покупка.

Защо да плащате непотребни пари (собствени или заемни), в случай че и по-малкото жилище също ще е идеално за вас и фамилията ви.

3. Да не проучите кредитния пазар

Повечето новодомци се доверяват на брокера си. Ключовите думи, които те употребяват, са, че заемът от банката, с която той/те работят, е един от най-хубавите на пазара и вноската ви ще е ниска. Това обаче не значи, че на пазара няма и по-изгодни оферти.

Дали обаче имате време и знания да свършите целия този разбор сами? Ето за какво е добре да се обърнете към кредитен съветник, който може да ви помогне, освен това гратис.

4. Малко месечни вноски

Другата огромна неточност, която новодомците вършат, е да изплащат заема си с дребни месечни вноски. Един 25 или 30-годишен заем е добър вид, в случай че нямате огромни благоприятни условия или сте още млади. Но в случай че сте на 35 или 40 година, това надали е добра алтернатива.

На какъв брой години ще сте, когато изплатите парцела си? А дали ще получавате същоте приходи и след 10-15 година? В случай че през днешния ден приходите ви са положителни, то тогава е добра алтернатива да плащате на банката допустимо по-голяма вноска, с цел да намалите платените лихви за целия интервал на заема ви.

5. Това е идеалното жилище

Често хората вършат 2 или 3 огледа, освен това в квартала, в който са израстнали или в който живеят. А за какво не разширите търсенето и в прилежащите квартали? Там може би ви чака друго жилище-мечта, освен това на по-ниска цена.

6. Локацията

Именно местоположението е най-важното при покупката на парцел. Не забравяйте, че след време може да пожелаете и вие да сте от страната на продавачите, а тогава ще се обедите, че местоположението, както и инфраструкрурата в близост, са най-важни (пътища, магазини, учебни заведения, детски градини, опция за паркиране).

7. Покупката на парцел на зелено

Честа процедура през днешния ден е парцелите да се купуват на зелено или даже, както показаха брокери по време на 10-о издание на Шумът на парите – на „ мрачно зелено “. Какво значи това – че постройката ви даже няма позволение за градеж, а вие към този момент вършиме проекти за заплащания и нанасяне.

Добра алтернатива освен това състояние е да имате 10% вноска при подписването на контракта, както и утвърждение от банката за заем или пък лични средства, които обаче да са в специфична ескроу сметка. Те се употребяват всеобщо при изповядването на покупко-продажби. Т.е. парите ще бъдат отпуснати при осъществяването на надлежно изискване – най-често приемането на акт 16.

8. Да купиш парцел без брокер

Често измамите се случват тъкмо по този начин – когато знаем и можем всичко, пък и се опитаме да си спестим комисионата на брокерите. Но те са точно за това – да ревизират парцела и да ви оказват помощ при изповядването на покупко-продажбите.

Не е неприятна концепция обаче още първоначално да попитате за дължите суми при възможната покупка на парцел, тъй като те постоянно могат да са 2-3%, само че има случаи, в които са и по-високи, а това няма да ви хареса.

9. Ремонтът постоянно излиза скъпо

При напредък на имотния пазар ремонтът на жилището постоянно излиза скъпо. Това може да се изясни елементарно – майсторите са доста заети и покачват цените на услугите си. Ето за какво е добре да извършите деликатен оглед на жилището, в случай че това не е ново строителство, с цел да прецените нуждата от ремонт.

За нов парцел – следва да знаете, че всичко зависи от качеството на материалите, които ще вложите, само че постоянно повсеместен ремонт излиза сред 10 и 20% от покупната цена.

10. Договорът

Една консултация с юрист в никакъв случай не е непотребна. Договорът ви следва да е съвършен, с цел да сте предпазени оптимално, а и да сте сигурни, че продавачът е действителен притежател на жилището и също така върху него няма тежести.

Внимавайте и с детайлите – периоди за прекачване, строителство и така нататък, както и клаузите за тяхното неспазване.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР