Общо 2 500 души в момента са в болничен за

...
Общо 2 500 души в момента са в болничен за
Коментари Харесай

В болничен за карантина са 2 500 души, осигурителният институт увери, че има пари

Общо 2 500 души сега са в болничен за слагане под карантина, от тях 810 души са със подозрения за ковид. Това заяви шефът на Националния застрахователен институт (НОИ) Ивайло Иванов пред Би Ти Ви.
Вече са открити 40 случая на хора, които не съблюдават карантината и те ще бъдат лишени от компенсациите си, добави той.
Иванов уточни, че поради изключителното състояние се чака растеж на безработицата. " На първо място това са хората, които се връщат от чужбина. Повечето от тях са работещи там и те са едни от първите, които ще се извърнат към Агенцията по заетостта и надлежно към нас ", изясни той. Всички те имат право да получат 60% от осигурителния си приход като обезщетение, уточни шефът на Национален осигурителен институт и увери, че институтът има подготвеност да реагира.
" Достатъчно пари в Национален осигурителен институт, несъмнено, има ", сподели Ивайло Иванов и уточни, че бюджетът на института е 12.5 милиарда лв.. " От тях 438 млн. лв. са за фонд " Безработица ", а 1.3 милиарда лева са за погашение на другите типове болнични ".
Около 700 души на ден в цялата страна записва Национален осигурителен институт като безработни, сподели още той. Миналата седмица общественият министър Деница Сачева заяви за увеличение на безработните до 1301 души на ден. Иванов през днешния ден изясни, че има разминаване в данните, което идвало от разлика в периодите, в които останалият без работа следва да се записва пред другите институции. Срокът за регистрация в Агенцията по заетостта срокът е 7 дни, а за регистрация в Национален осигурителен институт - 3 месеца. Сега е въведена смяна, тъй че с подаване на заявката в Агенцията по заетостта, то автоматизирано то се подава и в Национален осигурителен институт.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1015)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР