Общо 2.4 млн. лв. ще бъдат осигурени от правителството за

...
Общо 2.4 млн. лв. ще бъдат осигурени от правителството за
Коментари Харесай

Фонд Научни изследвания ще получи 2.4 млн. лв. за разработки за коронавируса

Общо 2.4 млн. лева ще бъдат обезпечени от държавното управление за Фонд " Научни проучвания ", които ще се употребяват за тематичен конкурс за разработки в региона на Covid-19. Това заяви на брифинг в Българската академия на науките заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева.

Управителят на Фонд " Научни проучвания " проф. Георги Вайсилов сподели, че състезанието, който следва да бъде разгласен, ще обгръща две тематични посоки - за медико-биологични и за социално-икономически науки. В първото направление ще се одобряват планове, свързани с битката с вируса, а във второто - ще се търсят решения на социално-икономически проблеми, свързани с пандемията.

Предвиждат се къси периоди на състезанието и опция за по-тясно съдействие сред екипите и за шерване на резултатите от плановете. Учените ще могат да се включат и в общоевропейски начинания за обявяване на резултатите от научните проучвания.

С това решение изпълнителната власт демонстрира, че осъзнава ролята на научния капацитет в битката с Covid-19 и ще се обезпечи опция при сходни рецесии страната ни да е по-добре готова, сподели ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски. Той съобщи, че чака в състезанието да се включат мощни научни колективи от цялата академична общественост и най-хубавите измежду тях да завоюват планове от състезанието.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР