Общо 190 души са днес на терен в усилията за

...
Общо 190 души са днес на терен в усилията за
Коментари Харесай

190 души гасят горския пожар на българо-гръцката граница

Общо 190 души са през днешния ден на терен в напъните за потушаване на пожара на българо-гръцката граница в региона на община Кирково, сподели комисар Сергей Заимов, шеф на Регионална дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ в Кърджали, пред Българска телеграфна агенция.

Сред тях са пожарникари, горски чиновници и доброволци. По отношение на техниката, има три пожарни автомобила, пет водоноски, четири багера, като се чака и верижна машина. Поддържа се връзка и с водача на хеликоптера Ми-17, само че все още изискванията не разрешават той да се включи поради мощната задименост. „ Надяваме се към обяд да се разчисти, с цел да го включим към гасенето “, разяснява комисар Заимов. Той дефинира обстановката като комплицирана, само че все още под надзор, и добави, че нощес откъм гръцка страна огънят се е придвижил близо километър в посока „ Маказа “, само че е надалеч от граничния пункт и от обитаеми места и не заплашва хора и здания.

„ Не мога да ви кажа повърхност, а само, че дистанцията, на което се простира, е от втора до към тринадесета пирамида откъм гръцка страна и на моменти трансферира и на наша територия. Сега го пресичаме откъм село Кремен. Работят багери и хора в построяването на просеки. Пресечено е на границата “, изясни още комисар Сергей Заимов. 

В помощ на пожарникари и горски, от през вчерашния ден в обществените мрежи хора от района се провеждат през днешния ден да оказват помощ като доброволци.

Пожарът от гръцка страна бушува към този момент две седмици, само че на българската територия той се трансферира от пет дни в региона на връх " Вейката " в землището на село Горно Къпиново. Първоначално той мина в края на октомври, само че бе сподавен и от 2 ноември още веднъж навлезе на българска територия. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР