Общо 1806 граждански дела са постъпили в Окръжен съд -

...
Общо 1806 граждански дела са постъпили в Окръжен съд -
Коментари Харесай

Окръжният съд във Варна отечете ръст на делата по Семейния кодекс и по Закона за защита от домашно насилие | 96% от съдебните актове по граждански дела са били постановени в законоустановените срокове

Общо 1806 цивилен каузи са постъпили в Окръжен съд - Варна през 2023 година, като това е с 113 броя по-малко спрямо 2022 година.

Данните заяви заместник-председателят и началник на Гражданско поделение в съда Ирена Петкова.

Тя показа годишен регистриран отчет за активността на отделението, което управлява, като акцентира, че понижението на постъпленията касае съвсем еднообразно въззивните и първоинстанционните каузи в Окръжен съд - Варна.

Средно месечно в отделението са били формирани 151 каузи, като точно Гражданско поделение е с максимален дял - 36% на постъпилите за разглеждане каузи от всички други в институцията.

Съдия Петкова уточни, че анализът на данните демонстрира, че с максимален дял са делата в група по облигационни разногласия, вещни каузи, делби .

„ И за разлика от облигационните каузи, при които се наблюдаваше понижение /например на половина понижиха делата с енергоразпределителните дружества/, то нарастване се наблюдаваше по всички останали каузи, които се характеризират с фактическа и правна трудност “, изясни ръководителят на Гражданско поделение във Варненския областен съд.
И даде образец с нарастването, което се следи при вещните разногласия . Така, делата за отбрана правото на благосъстоятелност, владелческите искове, исковете за разпределение на използването, които попадат в тази група, са се нараснали с към 14%. При делата за подялба нарастването е с към 30%.

„ Най-съществено беше нарастването при делата от група “Детско правораздаване “– към 50% (79 каузи за предходния регистриран интервал, по отношение на 118 каузи за 2023 г.). В тази група бяха обсъждани каузи за установяване на ограничения във връзка с практикуване на наставнически права, прехрана, режим на персонални връзки, предоставяне позволение, заместващо единодушието на родителя, комуто не са предоставени родителските права, за пътешестване на детето, преустановяване на брака при съществуване на родени от брака деца, както и каузи по ЗЗДН (Закона за отбрана от домашно насилие), по които децата са обект на принуждение. По тези каузи по ЗЗДН също беше записано нарастване на постъпленията “, уточни заместител ръководителят на Окръжен съд - Варна.
На второ място като приходи се подреждат делата, формирани по тъжби против дейности на правосъден реализатор , което е трайна наклонност в последните години. По тези каузи, както и във връзка с вещните и детските каузи се следи от ден на ден и по-голяма правна и фактическа трудност.

Налице и още едно затруднение по по този начин нар. детски каузи – все по-често по тях имат присъединяване страни, които не са български жители, респективно следва да се търсят двустранни съглашения, контракти, регламенти за установяване на използваното право, събират се доказателства в други страни. Горното в допълнение натоварва делото откъм правна и фактическа страна. Отново се установи понижаване броя на делата с трудов темперамент – както на делата за анулация на нелегално уволняване, по този начин и на делата за възнаграждение на трудови хонорари и други компенсации.

По отношение на свършването на делата и спазването на периодите арбитър Петкова акцентира, че е непокътната наклонността свършените каузи да са повече от постъпилите .

През отчетния интервал е повишен процентът на въззивните каузи, свършени в тримесечен период от постъпването им. Като за съпоставяне през 2022г. той е бил 69%, а през отчетния интервал се е нараснал на 77%.

По отношение на срочността на правене на правосъдните актове : 96% от финализиращите правосъдни актове по свършените каузи са били постановени в законоустановените периоди, регистрира ръководителят на Гражданско поделение Ирена Петкова.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР