Общо 18 язовира, сред които и големите „Бели Искър” и

...
Общо 18 язовира, сред които и големите „Бели Искър” и
Коментари Харесай

Язовирите Бели Искър и Огоста са за спешен ремонт

Общо 18 язовира, измежду които и огромните „ Бели Искър” и „ Огоста” имат потребност от незабавен ремонт, излиза наяве от анализите на Агенцията за механически контрол.
За да не се заплашва живота на хората, живеещи наоколо, равнищата им се поддържат ниски, предава BTV.
Язовир „ Огоста” е измежду най-проверяваните уреди. Строен с цел да побира над 500 млн. кубични метра вода, от години равнището се поддържа на към 60%.
Засечените проблеми на язовир „ Огоста” са по водния откос, който е затрупан с камъни. Там има места, където те са компрометирани. Един от сондажите, който служи за задържане на вода, не работи съгласно условията.
Малко прочут факт е, че страната ни е преди всичко по брой язовири по отношение на територията в Европа.
От 6816 язовира в страната „ Бели Искър” и „ Огоста” са единствените огромни уреди попаднали в най-критичния лист. Останалите 16 са дребни.
Строен през 1986 година язовир „ Огоста” още чака коритото на канала, който да води водите към река Огоста да се приключи.
Паниката към Огоста е непотребна, безапелационни са специалистите, само че поради голямата си повърхност и водосбор обаче, доста от жителите в региона го считат за опасност и още помнят суматохата от 2014 година
Изграден с цел да се употребява за наповяне на аграрни земи, в този момент той служи главно за лов на риба. Недоизграденото корито на реката обаче тормози хората.
Вкарването на Огоста в листата със уреди подсигурява нужните пари за ремонта.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР