Общо 18 язовира, сред които и големите „Бели Искър” и

...
Общо 18 язовира, сред които и големите „Бели Искър” и
Коментари Харесай

Язовирите „Бели Искър” и „Огоста” имат нужда от спешен ремонт

Общо 18 язовира, измежду които и огромните „ Бели Искър” и „ Огоста” имат потребност от незабавен ремонт, излиза наяве от анализите на Агенцията за механически контрол.

За да не се заплашва живота на хората, живеещи наоколо, равнищата им се поддържат ниски.

Снимка: bTV

Язовир „ Огоста” е измежду най-проверяваните уреди. Строен с цел да побира над 500 млн. кубични метра вода, от години равнището се поддържа на към 60%.

Снимка: bTV

Засечените проблеми на язовир „ Огоста” са по водния откос, който е затрупан с камъни. Там има места, където те са компрометирани. Един от сондажите, който служи за задържане на вода, не работи съгласно условията.

Малко прочут факт е, че страната ни е преди всичко по брой язовири по отношение на територията в Европа.

От 6816 язовира в страната „ Бели Искър” и „ Огоста” са единствените огромни уреди попаднали в най-критичния лист. Останалите 16 са дребни.

Снимка: bTV

Строен през 1986 година язовир „ Огоста” още чака коритото на канала, който да води водите към река Огоста да се приключи.

Паниката към Огоста е непотребна, безапелационни са специалистите, само че поради голямата си повърхност и водосбор обаче, доста от жителите в региона го считат за опасност и още помнят суматохата от 2014 година

Снимка: bTV

Изграден с цел да се употребява за наповяне на аграрни земи, в този момент той служи главно за лов на риба. Недоизграденото корито на реката обаче тормози хората.

Вкарването на Огоста в листата със уреди подсигурява нужните пари за ремонта.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР