Общо 18 нови вековни дървета, растящи в землището на град

...
Общо 18 нови вековни дървета, растящи в землището на град
Коментари Харесай

Нови вековни дървета са обявени за защитени в землището на Русе

Общо 18 нови вековни дървета, растящи в землището на град Русе са оповестени за предпазени със заповед на министъра на околната среда и водите. Широколистните дървета са на възраст от 120 до 300 години, като 11 от тях са от типа окосмен дъб (Quercus pubescens), а 7 са зимни дъбове (Quercus petraea). Инициативата за оповестяването им е на Сдружение „ Здравец ”.

Вековните дървета по смисъла на Закона за биологичното многообразие са предпазени обекти. За тях грижа поставят притежателите на парцелите, в които се намират. Новообявените вековни дърветата се намират в горски масиви, стопанисвани от Държавно ловно стопанство „ Дунав ” – гр. Русе.

Експертите на РИОСВ-Русе реализират периодически надзор за биологичното им положение, като мерят обиколката, височината, правят оценка съществуване на хралупи, изсъхнали клони, регистрира се съществуване на човешка интервенция или съзнателно увреждане.

Територията на инспекцията е богата на вековни дървета. Най-старите измежду тях са 5 зимни дъба на възраст над 800 години, намиращи се в землището на град Исперих. Най-многобройни са летните дъбове. Наличието на толкоз остарели растителни типове е доказателство за това, че в предишното тези територии са били покрити с обширни широколистни дъбови гори. Сред предпазените дървета се срещат типовете зимен дъб, благун, полски бряст, бяла черница и други

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР