Общо 1673 са свободните места след второто класиране в гимназиите

...
Общо 1673 са свободните места след второто класиране в гимназиите
Коментари Харесай

Колко са свободните места след второто класиране в гимназиите в София

Общо 1673 са свободните места след второто класиране в гимназиите в София след приключено главно обучение от осми клас. От тях 1612 са свободните места в учебните заведения, които са без квоти при приема на девойки и младежи от осми клас. Останалите 61 места са за учебни заведения с квоти, като това са главно езиковите гимназии, сподели за Българска телеграфна агенция Ваня Кастрева - шеф на Регионалното ръководство на образованието (РУО) в София-град.

Тя даде образец за учебни заведения с квоти за младежи и девойки, като измежду тях са Националната търговско-банкова гимназия, 35-то Средно езиково учебно заведение " Добри Войников, 32-ро Средно учебно заведение с проучване на непознати езицие " Св. Климент Охридски ", 133-то Средно учебно заведение " А. С. Пушкин " и други гимназии.

Две свободни места без квоти има в учебното заведение с най-голям най-малък бал и това е Софийската математическа гимназия " Паисий Хилендарски ". В Технологичното учебно заведение " Електронни системи " също има две свободни места без квоти. В 91-ва Немска езикова гимназия " Константин Гълъбов " свободните места са четири - две за девойки и две за младежи.

Свободни места има във всички учебни заведения в София, като в обещано учебно заведение може да има едно свободно място, а в други учебни заведения - по няколко свободни места. Има свободни места също в 164-та Испанска езикова гимназия " Мигел де Сервантес ", във Втора британска езикова гимназия " Томас Джеферсън ", в Първа британска езикова гимназия, както и в други столични учебни заведения, изясни Ваня Кастрева.

Тя сподели, че на 26 и на 27 юли е записването на учениците, като изискването е да имат оригинала на свидетелството си за приключено главно обучение. На 29  юли излиза третото класиране за банкет в гимназиите от осми клас. На 1 и 2 август е записването на учениците, признати от третото класиране в гимназиите. 

" За третото класиране кандидат-гимназистите , които ще вземат участие в него, вършат ново пренареждане на желанията си. Има до този миг възпитаници, които не бяха класирани и в този момент е значимо да си подредят вярно желанията си за банкет. Има възпитаници, които са пропуснали периоди, както и възпитаници, които може да са били класирани, само че не са се записали. Също има и възпитаници, които може да си изтеглят документите - всички тези случаи са за възпитаници, които са в разнообразни хипотези. Всички те би трябвало да имат истинското удостоверение за приключено главно обучение. Третото класиране е без значение от предходните класирания, в него може да вземат участие и възпитаници с по-висок бал, по тази причина родителите и кандидат-гимназистите би трябвало добре да преценяват дали да рискуват и да вземат участие в това класиране. Мястото на учениците, признати във второто класиране, не се резервира, в случай че вземат участие в третото класиране и в това има риск ", разяснява Ваня Кастрева.

Общо 11 573 възпитаници от София участваха през юни в националното външно оценяване след седми клас по български език и литература. На изпита по математика седмокласниците в столицата бяха 11 541. Подалите заявление за първото класиране бяха 11 008. От тях 1100 не бяха класирани - 915 от София и 195 от страната, тъй като балът им беше задоволителен за паралелките, които са поискали. Те са взели участие автоматизирано във второто класиране, в което не са били класирани 790 възпитаници. От тях 163 са от страната, а останалите възпитаници са от София. Към сегашния миг тези 790 възпитаници освен имат правото, само че и задължението да се включат в третото класиране. Но тези възпитаници, в случай че са решили, може да аплайват в учебни заведения към Министерството на културата, в спортни или в частни учебни заведения, изясни началникът на РУО в София-град.

В държавния план-прием след приключено главно обучение в столичните учебни заведения са оповестени 417 паралелки. От тях 233 са профилираните, а 184 - професионалните. При първото класиране в София бяха закрити четири професионални паралелки. Сега, откакто завърши записването на третото класиране, може да има закрити още паралелки. Във второто класиране не се закриват паралелки, сподели Ваня Кастрева. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР