Общо 1581 дела са постъпили в Окръжен съд Добрич през

...
Общо 1581 дела са постъпили в Окръжен съд Добрич през
Коментари Харесай

Общо 1581 дела са постъпили в Окръжен съд Добрич през 2023 г.

Общо 1581 каузи са постъпили в Окръжен съд Добрич през 2023 година С максимален дял измежду тях са гражданските – 55 %, следвани от наказателните – 34 % и комерсиалните – 11 %. Несвършените при започване на годината каузи са били 334, които добавени към постъпилите каузи образуват общия брой на делата за разглеждане през предходната година - 1915. Приключилите каузи са 1 631, като 83% от тях са свършени в тримесечен период, а 96.44 % от всички правосъдни актове са постановени в едномесечен период за гражданските каузи и надлежно шестдесетдневен за наказателните. Данните заяви ръководителят на съда Галатея Ханджиева, която показа годишен регистриран отчет за активността на Окръжния съд и съдилищата в правосъдния регион пред общото заседание на съдиите.

Гост на събранието беше ръководителят на Апелативен съд – Варна Ванухи Аракелян, която поздрави съдиите от Окръжния съд за постигнатото през годината, зад което по думите й стои готовност и професионален темперамент. Поздрав за високите резултати в правораздаването през 2023г. насочи и зам.- ръководителят на Административен съд – Добрич Любомир Генов. Той също бе посетител на събитието дружно с окръжния прокурор Радослав Бухчев, ръководителя на Адвокатска гилдия - Добрич Милен Кадикянов и шефа на ОД на Министерство на вътрешните работи Цветан Пировски. На форума участваха и магистрати от районните съдилища.

Изнесените в отчетния отчет данни за правораздавателната активност в Окръжния съд демонстрират, че през миналата година са формирани общо 541 наказателни каузи. Те са с 19 % и с 10 % повече от постъпилите през предходните 2022 година и 2021 година наказателни производства. Увеличението се дължи главно на забележителното повишаване в броя на постъпилите частни наказателни каузи, които са 378, при надлежно 243 и 304 за двете предишни години. Ръстът им е свързан от усилване ролята на съда по отношение на интернационалното съдействие по наказателни каузи. Увеличението е обвързвано и с интензивността на органите на досъдебното произвеждане и прокуратурата, по чиито претенции са формирани каузи за разпит пред арбитър, одобрение на протоколи за претършуване и изземване, взимане на мярка за процесуална насила, по Закона за специфичните разследващи средства и други

Постъпилите през годината наказателни каузи от общ темперамент са 57. С максимален дял измежду тях са делата за закононарушения, свързани с незаконна активност с наркотични субстанции – 19. Осем от новообразуваните каузи са за потребление на платежен инструмент без единодушието на титуляра, пет - за причиняване на гибел при пътнотранспортни катастрофи. През отчетната година са постъпили 4 каузи за ликвидиране и едно за ликвидиране по несъобразителност в резултат на съзнателно нанесена междинна телесна щета. Сред постъпилите наказателни производства от общ темперамент има и каузи за закононарушения срещу собствеността, за рушвет, за укриване и неплащане на данъчни отговорности, за закононарушения, свързани с похищения върху археологически културни полезности.

Постъпилите през отчетната година въззивни наказателни производства са общо 105, по-малко от предходните години, когато са били надлежно 138 и 140.

Новообразуваните цивилен каузи са 864. Няма основни разлики в постъплението по отношение на двете предишни години. Първоинстанционните цивилен каузи са 119, като 40 от тях са формирани по Семейния кодекс – за определяне и оборване на генезис, осиновяване, за информация за осиновяване и други Делата, формирани по искове за слагане под забраняване са 30, по облигационни искове - 23.

През отчетната година по Закона за лишаване на нелегално добито имущество – за поръчителство на предстоящ иск и по общия исков ред, са формирани надлежно 4 и 2 каузи. При тези производства не се следи осезателен ход по отношение на данните за двете предишни години. Постъплението на цивилен производства по Закона за отговорността на страната и общините за вреди през отчетната година се мери с 8 бр., при 11 за 2022 година и едно за 2021г.

Образуваните въззивни цивилен производства възлизат на 733 броя - 328 от тях са формирани по тъжби срещу решения на районните съдилища, 88 по тъжби срещу дейности на правосъдните реализатори и 317 по частни тъжби срещу избрания и разпоредби на районните съдилища.

В Търговско поделение са формирани 176 каузи. На първо място по постъпление са делата, формирани по облигационни искове и делата от и против търговци – 40 бр., следвани от търговски каузи по искове по Кодекса за обезпечаване - 31. Делата по Закона за комерсиалния указател са 14 бр., а по разногласия за анулация на решения на общи събрания на търговски сдружения или на сдружения и за преустановяване на комерсиално сдружение са формирани 35 производства. През 2023 година по молби за оповестяване в неплатежоспособност са формирани 12 търговски каузи, при 9 за 2022 година и 14 за 2021 година. През отчетния интервал са формирани 18 частни търговски каузи по молби за застраховане на предстоящ иск.

През 2023 година в районните съдилища в правосъдния регион са постъпили общо 7 984 бр. каузи. Отчита се спад в общото постъпление на каузи, което се мери с 3 % по отношение на 2022 година, и с 9 % по отношение на 2021 година С максимален брой постъпили каузи е Районният съд в Добрич - 4 923 бр., което е надлежно на обстоятелството, че съдът обгръща три общини и се намира в регионалния център, където живее съвсем половината от популацията на региона. В районен съд - Балчик са постъпили 1080 каузи, в районен съд - Каварна 760, а в районните съдилища в Генерал Тошево и Тервел надлежно по 710 и 511. От общо постъпилите каузи в районните съдилища 5 628 са цивилен и 2 356 наказателни.

Общо свършените от районните съдилища през 2023 година каузи са 7 972 бр., което съставлява 84 % от общия брой на делата за разглеждане – 9 537. Постигнатото приблизително равнище от 84 % на завършените в тримесечен период каузи е показателно за бързината на развиване на производствата в първостепенните съдилища.

Отчетът за активността на Съдебно-изпълнителните служби в районните съдилища демонстрира, че през годината са постъпили общо 1 119 изпълнителни каузи. Приключили са 917, като събраната по тях сума възлиза на 881438 лв.. Общият брой на молбите за вписвания, отбелязвания и заличавания, постъпили в Службите по вписванията в районните съдилища за 2023г., е 21094.

Председателят на Окръжния съд Галатея Ханджиева благодари на съдиите, държавните правосъдни реализатори, съдиите по вписванията и правосъдните чиновници за положените през годината старания.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР