Общо 154 болници в страната са достигнали основни възнаграждения от

...
Общо 154 болници в страната са достигнали основни възнаграждения от
Коментари Харесай

154 болници са достигнали заплатите от 2000 лв. за лекар и 1500 за сестра

Общо 154 лечебни заведения в страната са достигнали съществени хонорари от 2000 лв. за доктор и 1500 за здравна сестра, а други към 200 – най-вече по-малки лечебни заведения, не са стигнали до тези суми.

Това демонстрират систематизираните данни на Националната здравноосигурителна каса към 30 септември.

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев съобщи в понеделник, че без значение дали са достигнали тези хонорари или не, всички лечебни заведения ще продължат да работят с увеличените с 25% цени на клиничните пътеки от май месец и няма да бъдат глобени.

Това е резултат от решението на Върховния административен съд отпреди дни, с което бяха спрени текстовете в Националния рамков контракт, които обвързваха заплащането с достигането на избрани равнища на възнаграждение в лечебните заведения.

Салчев сподели, че огромна част от регионалните и огромните академични лечебни заведения са достигнали заложените равнища на заплати от 2000 лв. за доктор и 1500 за здравна сестра, като това се е случило посредством понижаване на спомагателното материално стимулиране за сметка на по-високи съществени заплати.

" Там където не са достигнати тези равнища са главно дребни лечебни заведения. Само едно огромно университетско лечебно заведение не ги е достигнало. Голяма част от лечебните заведения, които не са достигнали тези хонорари, по наши данни са в границите на 50-100-150 лв. под изискуемата стойност ", добави той.

Салчев сподели още, че измежду въпросните 222 лечебни заведения, които не са постигнали заплатите от 2000 лв. за доктор и 1500 лв. за сестра, са и 40-тина диагностично-консултативни и медицински центрове, с които НЗОК има контракти по пътеки за болнична помощ.

" Там заплатите се образуват по различен метод и не можем да приказваме за постигане на заложените равнища. По-високите хонорари не са достигнати и в лечебните заведения за рехабилитация, където има сезонност на дейностите. Но главната част от огромните лечебни заведения, без значение от формата на благосъстоятелност са достигнали равнищата от 1500 за сестра и 2000 лв. за доктор ", уточни Салчев.

Той разясни, че към този момент не се планува индексация на цените на клиничните пътеки. Припомняме, че такава индексация пожелаха в петък сдруженията на частните, университетските, регионалните и общинските лечебни заведения.

На този стадий НЗОК не има намерение да разблокира повече средства от запаса си за лечебните заведения, защото обмисля вид да го употребява, с цел да изплати предплатено пари за януари идната година и по този начин да подкрепи бюджета за 2023 година

Това е един от разновидностите, с които НЗОК разполага при положение, че страната и фондът останат без признат бюджет за следващата година и работят по тазгодишните параметри.

На съвещанието на Надзорния съвет на НЗОК е решено да се платят 43 млн. лв. за надлимитна активност на лечебните заведения за интервала от началото на годината до момента.

Болниците, които не са постигнали контрактуваното нарастване на заплатите на медицинския личен състав от 1-ви август, няма да бъдат глобени, а всички лечебни заведения ще получат спомагателни средства от Здравната каса за последните три месеца на годината в общ размер 774 милиона лв..

Председателят на Надзорния съвет доктор Александър Златанов сподели, че това е станало след осъществени инспекции и разбор на аргументите за образуването ѝ.

" Някои лечебни заведения в пандемията са се организирали и са успявали да поемат и Covid заболели и да не нарушат останалата си планова активност. А на други места плановата активност беше прекратена и пациентите са били пренасочвани към други лечебни заведения ", добави той.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР