Общо 14 души ще бъдат изправени пред съд във Франция

...
Общо 14 души ще бъдат изправени пред съд във Франция
Коментари Харесай

Франция съди 14 души за убийството на учителя Пати

Общо 14 души ще бъдат изправени пред съд във Франция за обезглавяването на учителя Самюел Пати от ислямски екстремист през 2020 година Това демонстрират правни документи, получени от AFP във вторник.

Сред тях са и малолетни лица, предава news.bg.

Най-сериозните обвинения - за съучастничество в терористично ликвидиране, са повдигнати против двама другари на чеченския емигрант, умъртвил учителя, защото той посочил карикатури на пророка Мохамед на своите възпитаници, излиза наяве от документите по делото.

Убиецът, 18-годишният Абдулах Анзоров, беше убит от полицията на място в парижкото предградие Конфлан-Сент-Онорин. Прокурорите считат, че приятелите му Азим Епсирханов и Наим Будауд са придружили Анзоров, с цел да си купи нож, а Будауд е пътувал с него до учебното заведение.

Други шестима пълнолетни ще бъдат съдени за връзки с терористи, в това число ислямски просветител, както и новопокръстен мохамеданин в контакт с Анзоров посредством Twitter.

Припомняме, че през 2021 година, френска ученичка призна, че е разпространявала погрешни твърдения за учителя, преди да бъде погубен.

Момичето, чиито недоволства предизвикаха онлайн акция против Пати, в този момент призна, че не е била в класната стая. Убийството на Пати шокира Франция и докара до шествия и поддръжка на мемориални церемонии из страната.

13-годишното момиче, което не е публично посочено, в началото е казало на татко си, че Пати е помолил учениците мюсюлмани да изоставен класната стая, до момента в който той е показал филм по време на час за независимост на словото и богохулството.

Бащата на момичето е подал тъжба против учителя и започва кампания в обществените мрежи по мотив случая. Момичето не е участвало в този час.

Малко след убийството прокурорите обявиха, че има " директна причинно-следствена връзка " сред онлайн подстрекателството против Пати и убийството му.

Бащата също е измежду лицата, които Франция съди по случая. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР