Общо 134 дни ще работим за държавата през 2024 г.

...
Общо 134 дни ще работим за държавата през 2024 г.
Коментари Харесай

Денят на данъчната свобода идва на 13 май

Общо 134 дни ще работим за страната през 2024 година до настъпването на така наречен Ден на данъчна независимост. Тази година той ще настъпи на 13 май, пресметнаха от Института за пазарна стопанска система. Обявяването на прогнозата е самобитно връщане към нормалността, защото изчисленията стъпват на няколко параметъра, заложени в бюджета за новата година, стига да е признат в точния момент, т.е. до края на миналата година. В последните две години обаче приемането на нов бюджет закъсняваше и се удължаваше действието на остарелия. За 2022 година прогнозните калкулации сочеха, че той ще настъпи на 26 май, или 146 дни работа за страната.

Сега този интервал е с 12 дни по-къс, отчитайки и обстоятелството, че годината е високосна. " Бюджетът за 2024 година залага консолидирани доходи в размер на 75,2 милиарда лева Приемайки, че за ден създаваме малко над 562 млн. лв. – изчислено на база прогнозния размер на Брутният вътрешен продукт от 206 милиарда лева през 2024 година, то са нужни 134 дни с цел да попълним държавната хазна. ", показват от ИПИ.

Датата стъпва на консолидираните доходи в хазната, само че е взет поради и големия бюджетен недостиг в последните години. Планираните консолидирани държавни разноски за тази година са в размер на 81,4 милиарда лева, което значи, че дефицитът в държавните финанси се чака да доближи 6,2 милиарда лева " Тази сума се равнява на 11 спомагателни дни, в които стопанската система би трябвало да работи единствено за бюджета, в случай че желаеме да няма недостиг и да покрием всички разноски без да теглим нов дълг. ", разясняват от ИПИ.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР