Общо 13 000 служители на силите за сигурност бяха разположени

...
Общо 13 000 служители на силите за сигурност бяха разположени
Коментари Харесай

175 полицаи са ранени при вчерашните масови протести във Франция

Общо 13 000 чиновници на силите за сигурност бяха ситуирани във Франция през вчерашния ден поради митингите на стотици хиляди души. По данни на полицията в някои градове се е стигнало до конфликти сред протестиращите и органите на реда, а в Париж са осъществени и арести. 

Медиите оповестяват за конфликти и нанасяне на имуществени вреди освен в Париж, само че и в Нант, Рен, Лил, Бордо, Кале, Дижон, Тулуза, Страсбург и Кан. На някои места полицията е употребила водни оръдия и сълзотворен газ, с цел да разпръсне протестиращите. Според министерството на вътрешните работи в митинга са се присъединили към 740 000 души в цялата страна, а по данни на Конфедерацията на синдикатите те са били повече от 2 милиона.

През нощта

Облечени в черно стачкуващи възпламениха контейнери за боклуци и хвърляха предмети по полицията, която отвърна със сълзотворен газ, съобщи Ройтерс за нощта на митинги във Франция. Сблъсъци имаше при сходни митинги и в други френски градове като Рен, Бордо и Тулуза, а в Нант беше запален банков клон и коли. 

Въпреки това, до момента в който публичното неодобрение прерасна в по-масови настроения против Макрон, нивото на принуждение нощес надалеч не беше като това от предходната седмица и митингите значително бяха мирни , показва Ройтерс.

По-рано през вчерашния ден френското държавно управление отхвърли настояването на профсъюзите за прекъсване и преосмисляне на законопроекта за пенсиите, предусещащ да се усили възрастта за пенсиониране с две години - до 64 години. Това разгневи профсъюзните водачи, които споделиха, че държавното управление би трябвало да откри излаз от рецесията. 

Правителството сподели, че има подготвеност повече от всеки път да беседва с профсъюзите, само че по други тематики, и повтори, че няма да отстъпи във връзка с пенсиите. 

Милиони французи вземат участие в митинги и стачки от средата на януари, с цел да изразят несъгласието си по отношение на законопроекта. Протестите се ускориха, откакто държавното управление употребява специфични пълномощия, с цел да прокара законопроекта в Народното събрание без гласоподаване. 

Един от стачкуващите в Париж беше уловил настроенията тъкмо, размахвайки афиш, на който пишеше: " Франция е ядосана ". " Законопроектът за пенсиите подейства като катализатор на гнева против на Макрон ", сподели на същия митинг 31-годишната Фани Шарие.

Paris protests continue against Macron, new retirement age via
— massoud rahnavard (@khoshakhlag)

Макрон, който даде обещание да извърши пенсионна промяна и в двете си президентски акции, твърди, че е нужна смяна, с цел да се резервира финансовото равновесие в страната, напомня Българска телеграфна агенция.

Профсъюзите и опозиционните партии настояват, че има и други способи за това. " Ние предложихме излаз... и е неприемливо още веднъж да ни основават пречки ", сподели при започване на днешния митинг в Париж Лоран Берже, началник на профсъюза Френска демократична конфедерация на труда.

In Paris, the French protest against Pres. Macron and his pension reforms have intensified. It is reported that a staggering 1.3 MILLION people have gathered to protest. Macron is TOAST. Take a look at the scene.
— Steve Hanke (@steve_hanke)
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР