Общо 122-ма са кандидатите в резидентната програма за артисти на

...
Общо 122-ма са кандидатите в резидентната програма за артисти на
Коментари Харесай

122 творци от цял свят искат в Пловдив

Общо 122-ма са претендентите в резидентната стратегия за актьори на Община Пловдив CONTEXT AiR тази година. Срокът за кандидатстване за креативен престой и работа в града беше 20 март. От основаването на програмата през 2021 година в този момент тя бележи своя връх в броя на претендентите и интернационалния интерес.

Артистите, които са изявили предпочитание за присъединяване, са от Англия, Германия, Испания, Португалия, Франция, Полша, Словакия, Чехия, Румъния, Сърбия, Италия, Холандия, Швейцария, Мексико, Япония, Сингапур, Тайван, Китай, Австралия, Канада, Съединени американски щати, Южна Корея, Украйна, Китай, Иран, Азърбайджан, Русия, Беларус.

Както и при предходното си издание, програмата е отворена за образни и изпълнителски изкуства и претендентите показват прелиминарен план за произведение, което биха желали да основат в Пловдив. Пет-членно жури от експерти в разнообразни области избира участниците въз основата на предварителния им план, както и на портфолиото от осъществени до момента работи. Резултатите от селекцията ще бъдат оповестени на 15 април.

Между претендентите тази година има архитекти, фотографи, скулптори, медийни актьори, живописци, пърформъри, танцьори и театрални режисьори.

Резидентната стратегия CONTEXTAiR се организира през месеците от юни до август 2023 година Избраните участници ще бъдат настанени в актуализирания резидентен център на Община Пловдив – къща „ Нишанян “ в Стария град. Както предходната година и в този момент, те ще работят в разнообразни обществени пространства в града, с цел да основат своите творби. Едно от главните условия на програмата е точно сливането с подтекста, тъй че публиката и културната общественост на Пловдив да имат опция да поддържат връзка с артистите и да вземат участие в процеса.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР