Общо 12 души са задържани в Пловдив, Харманли, Хасково и

...
Общо 12 души са задържани в Пловдив, Харманли, Хасково и
Коментари Харесай

Разбиха канал за трафик на мигранти, свързан със смъртта на полицаите от Бургас


Общо 12 души са арестувани в Пловдив, Харманли, Хасково и Средец при акция на полицията и прокуратурата против трафика на мигранти. Това заяви на конференция Румен Попов, зам.-апелативен прокурор на Пловдив. Арестуван е и ръководителят на канала - 30-годишен сириец.

По първични данни има връзка сред канала, управителен от сириеца и бежанците, които са били в рейса при трагичния случай в Бургас, при който починаха двама служители на реда, означи Попов.

В едно от претърсените жилища в Средец и горичка наоколо до него са открити 22-ма чужденци. На въпрос от какъв генезис са те, Попов отговори: " към момента се водят разпити, хората бяха премръзнали ".

Трима от арестуваните са чужденци, а останалите са българи от Пловдив, Харманли, Хасково и Средец.

30-годишният сирийски жител има позволение да обитава в страната и живее в Пловдив. Официално е служащ на изпълнителска служба в огромна частна компания в града, посочи Димитър Пехливанов, прокурор от Районна прокуратура-Пловдив. Извършени са претърсвания в шест жилища, конфискувани са голям брой флашки, компютърни конфигурации, описи и пари.

В схемата вземат участие и две лица от Истанбул, с които сириецът е държал непрекъсната връзка. По думите на Пехливанов когато се съберат повече чужденци, които желаят незаконно да преминат от Турция в България, те се свързват с него. Той от своя страна се обажда на останалите задържани, които обезпечават коли и водачи за транспорта на мигрантите. Често водачите са инцидентно набелязани от задграничен генезис, само че и българи, разяснява Пехливанов. Те взимат чужденците, които са минали незаконно границата, карат ги в Пловдив или София и след това мигрантите се насочват към Западна Европа, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Всеки мигрант плащал по към 3000 евро на сириеца посредством преводи по сметки, след това той ги разпределял към останалите във веригата, изясни прокурорът.

За осъщественото закононарушение се планува се наказване отнемане от независимост от 1 до 6 години и санкция от 5 до 20 хиляди лв..

Работи се по опцията за трайна структурирана организация, т.е. проведена незаконна група, разяснява Попов, само че не посочи от какъв брой време е работил каналът. Удовлетворен съм, че след 22 години работа, отминава интервалът, в който прокуратура и полиция не контактуваха, разяснява Попов. Той добави, че цялата интервенция е проведена след взаимни заседания на полиция и прокуратура, формиране на досъдебно произвеждане и предварителни позволения от арбитър. Заработи се по този начин, както постоянно би трябвало да се работи - в екипност, сподели още Попов.

В рамките на два дни е извършена акция против две групи на територията на Сливен, заяви основният секретар на Министерство на вътрешните работи Георги Тодоров.

При първат акция в  има 12 арестувани лица. От тях пет са с повдигнати обвинявания и мярка задържане под стража за 72 часа. Извършени са обиски на доста адреси. При втората акция са арестувани 19 мигранти. Става въпрос за добре проведена незаконна група, която се занимава с тази активност, съобщи Тодоров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР