Общо 11 избрани депутати са се отказали от мандат в

...
Общо 11 избрани депутати са се отказали от мандат в
Коментари Харесай

ЦИК обяви избраните депутати, 11 са се отказали от мандат

Общо 11 определени депутати са се отказали от мандат в идващото Народно заседание и ЦИК ги е оповестила за неизбрани. Това излиза наяве от оповестените решения на комисията. В петък бе в 48-мото Народно заседание.

В прессъобщението на ЦИК особено се отбелязва, че 7-дневният законов период след изборния ден, в който би трябвало да бъдат оповестени имената на определените депутати, изтича на 9 октомври, само че вследствие на бързото култивиране на протоколите Комисията се е произнесла в по-кратък период. Народното събрание се привиква на първо съвещание от президента най-късно един месец след избора, като упованията са това да стане в седмицата от 17 до 21 октомври.
Кой се отхвърля да бъде народен представител
Най-много отказали се от депутатското място са от Движение за права и свободи - общо шестима души: Александър Методиев (известен като бат` Сали), Николай Аргиров, Димитър Владимиров, Васил Николов, Кристина Александрова и, който е считан за един от значимите изборни брокери на Движение за права и свободи в Монтанско.

Общо трима са се отказали да влязат в Народното събрание от ГЕРБ-СДС, като най-личният от тях е водачът на партията Бойко Борисов, един от първите подали заявки до ЦИК с искане да не бъде вписан като народен представител.
Реклама
Другите двама са Иван Грънчаров, Иван Миховски, които изместиха с преференции в листата в Ловеч някогашния зам.-външен министър Георг Георгиев, до неотдавна и ръководител на младежкото ГЕРБ . Грънчаров и Миховски по едно и също време подадоха заявки, че желаят да се отдръпват от Народното събрание . По този метод Георг Георгиев още веднъж ще бъде народен представител.

От " Продължаваме промяната " заявление да не бъде вписан като народен представител е подал Николай Събев, някогашният министър на превоза и притежател на " Еконт ". Събев бе определен като претендент за народен представител на Политическа партия в Русе.

От " Възраждане " в последния миг искане подаде Деян Николов, определен в 24 МИР- София.

Три са парламентарно показаните партии, в чийто депутатски листи няма нито един отказал се определен претендент - Българска социалистическа партия, Демократична България " и " Български напредък ".
Реклама Спорна процедура
Отказването от депутатски мандат след осъществяване на избора продължава да бъде противоречива процедура, макар, че ЦИК - след доста разтърсвания, я възприе като позволена. Последно тази процедура провокира скандал и разединение в ЦИК през юли м.г. след парламентарните избори за 46-то Народно събрание, когато в началото болшинството в комисията отхвърли да одобри отхвърли на Бойко Борисов от депутатски мандат. Решението беше прегласувано като част от членовете на комисията трансформираха мнението си.

По този мотив представителят на ЦИК Цветозар Томов направи остро изявление в персонално качество, като разгласи, че съгласно него е налице " неприемлив политически напън от партии върху ЦИК под друга форма ". Томов неведнъж е изразявал мнението си, че определените депутати не могат да се отхвърлят от мандата си. Позовава се и на решение на Конституционния съд от 2001 година, съгласно което краят на изборния ден е начало на мандата на Народното събрание, а ЦИК единствено записва избора, тя няма пълномощия да избира и назначава депутатите съгласно спомагателни условия.

Така или другояче този спор не стигна до Върховния административен съд или до Конституционен съд. Но мнозина разясняват, че това е замяна на вота на гласоподавателя, в това число с преференции за съответни имена в листите, водили акцията. Освен това, отводът от мандат постоянно бива заявен и под вътрешнопартиен напън, като по този начин се пренареждат определените. Точно такива мнения имаше във връзка отхвърли на Иван Грънчаров и Иван Миховски в интерес на Георг Георгиев.
Свързани публикации Движение за права и свободи още веднъж е първа мощ в чужбина, а " Възраждане " удвоява гласовете си и става трета 4 октомври 2022, 17:35 Между юридическия отдел и пленарната зала: въпросът с Ива Митева поражда въпроси 8 септември 2022, 16:59 Дали българите в чужбина в действителност ще гласоподават за свои депутати (някога) 24 август 2022, 17:41 Подменените избори: по какъв начин преброяването лиши над 10 мандата на София 17 август 2022, 12:33 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мирела Веселинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР