Общо 1.829 млрд. лева приходи ще бъдат събрани във фонд

...
Общо 1.829 млрд. лева приходи ще бъдат събрани във фонд
Коментари Харесай

Близо 2 млрд. лв. събират във фонд Сигурност на електроенергийната система през 2020 г.

Общо 1.829 милиарда лв. доходи ще бъдат събрани във фонд " Сигурност на електроенергийната система " през 2020 година Това е планувано в бюджета на фонда, който беше утвърден на днешното съвещание на Министерския съвет.

Близо 48% от тях, или 880 млн. лв., се чака да бъдат от продажба на квоти въглеродни излъчвания.

Със събраните средства ще бъдат покривани разноските на " Национална електрическа компания " ЕАД, в това число и за минали регулаторни интервали, произлизащи от статута й на публичен снабдител съгласно Закона за енергетиката.

Освен това се планува от приходите, събрани във фонда, да бъдат предоставяни награди на топлофикационни централи и когенерации, както и на обекти с обща конфигурирана мощ 1 MW и над 1 MW по Закона за силата от възобновими източници.

От Министерския съвет напомнят, че Фонд " Сигурност на електроенергийната система " е бил основан през юли 2015 година, с цел да покрие разноските на публичния снабдител НЕК, свързани със отговорностите му за изкупуване на електрическа енергия по преференциални цени.

По закон във фонда се събират по 5% от месечните доходи от продажба на електрическа енергия на производителите и вносителите в страната, от таксите за достъп и транспорт на електрическа сила и природен газ, както и от достъп и запазване на природен газ. Във фонда постъпват приходите от продажба на квоти излъчвания парникови газове, както и от цена " обвързване към обществото ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР