Общо 1,5 милиона са пенсионерите, които получават пенсия за осигурителен

...
Общо 1,5 милиона са пенсионерите, които получават пенсия за осигурителен
Коментари Харесай

Около 40% от новите пенсионери без нужните възраст или стаж

Общо 1,5 милиона са пенсионерите, които получават пенсия за застрахователен стаж и възраст у нас към края на март тази година. От тях близо 1,06 млн. са се пенсионирали като са изпълнили условията за нужния стаж и възраст.

За тази година, с цел да се пенсионирате по общия ред, би трябвало да имате навършени 62 години и 2 месеца за дамите и 36 години и 6 месеца застрахователен стаж и 64 години и 7 месеца за мъжете с 39 години и 6 месеца стаж.

Хората, които обаче не са съумели да натрупат нужния стаж, могат да се пенсионират, когато навършат 67 години и имат 15 години автентичен застрахователен стаж. Такива са 163 700 пенсионери.

44 343 са избрали ранно пенсиониране, като ще взимат понижена пенсия доживот.

Това са хора, които са натрупали изискуемия застрахователен стаж за пенсиониране по общия ред и по тяхно предпочитание са избрали да се пенсионират до една година по-рано от навършване на нужната възраст. Лицата, на които е отпусната пенсия по тези условия, нямат право на пенсия по общия ред. При следващи преизчислявания на пенсията, отпусната в понижен размер, избраният % на понижение при отпущането й не се трансформира.

Само за първите три месеца на тази година са отпуснати общо 13 426 нови пенсии за стаж и възраст, като 6342 от тях са на хора, които са изпълнили условията за стаж и възраст по общия ред. 3250 обаче са пенсиите на хора, които нямат нужния стаж, а 2110 – са избрали ранно пенсиониране. Или това са над 5300 индивида - 40 на 100 от всички нови пенсии.

Само 8 от новите пенсионери са с пенсия за положен първа категория труд, а 18 – за втора. 7715 индивида са се пенсионирали с трета категория труд, а 5684 – със разбъркан стаж, демонстрират данните на Национален осигурителен институт. 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР