Общо 1 130 720 лв. са изразходвали политическите формации за

...
Общо 1 130 720 лв. са изразходвали политическите формации за
Коментари Харесай

Слабо популярната партия СБОР е дала повече пари за реклама и от ДПС, и от ИТН

Общо 1 130 720 лева са изразходвали политическите обединения за медийна реклама в първите 20 дни от сегашната акция за локалните избори. Досега най-вече пари е дала ГЕРБ, следвана от ПП-ДБ. И Движение за права и свободи, и Има Такъв Народ са изпреварени по изразходвани пари от прясно основаната партия СБОР.  Челната тройка измежду медиите, получи най-вече средства, са Българска национална телевизия, " 24 часа " и " Евроком ". 

Това сочат данните на  в Отворен парламент.

В наблюдението са включени формалните страници на 39 национални и районни медии – 9 малките екрани, 3 радиостанции, 11 вестника и 16 осведомителни уеб сайтове и организации. Според условията на Изборния кодекс договорите сред партии и медии следва да се разгласяват в тридневен период от тяхното подписване и да се отстранен не по-рано от оповестяването на изборния резултат. За идните избори ЦИК регистрира 58 партии и 9 обединения. Всички те могат да се включват и в локални обединения.  Така общинските изборни комисии в 265-те общини са записали още десетки обединения, дружно с самостоятелни претенденти за кметове и общински съветници, показват от института.

За да доближат до допустимо най-широка аудитория посланията на претендентите за кметове и общински съветници, те са разходвали за реклама в медиите общо 1 130 720 лева (без ДДС)* в първите 20 дни от акцията.

Най-много пари за реклама са отделили парламентарно показаните обединения. Първа продължава да е партия ГЕРБ с 232 305 лева без Данък добавена стойност. Следва обединението Продължаваме промяната – Демократична България, която към този момент е вложила 209 685 лева " Възраждане " остава на трета позиция със 117 703 лева, а на четвърта е БСП - 113 326 лева

С тези от тях, които са разходвали над 5000 лева, може да се запознаете в графиката.
 Източник Отворен парламент
*В случаите на контракт, подписан от локална коалиция, сумите са включвани за водещата групировка – всекидневно тази, която е дала името си на локалната коалиция или пък е по-голяма. Така, в случай че в дадена община имаме коалиция сред ГЕРБ и Съюз на демократичните сили, средствата са начислени в графата на ГЕРБ.

Така разноските на парламентарните партии и коалиции представляват 60% от всички средства, вложени досега за медийна реклама.

Докато от ГЕРБ, ПП-ДБ и " Българска социалистическа партия за България " избират разнородни медийни канали – електронни, печатни и онлайн, с цел да доближават до гласоподавателите си, то " Възраждане " е насочила повече от половината от средствата си за реклама (57%) в телевизия Евроком.
Неизвестна партия изпреварва Движение за права и свободи и Има Такъв Народ
Друг любопитен факт е, че партия СБОР изпреварва Движение за права и свободи по разноски за реклама, като 10 дни преди края на акцията към този момент е разходвала съвсем 76 хиляди лева.  Под абревиатурата СБОР се крие " Справедлива България обединени родолюбци ". Политическата партия е учредена прясно през 2012 г. Председател е предприемачът Димитър Илиев. За първи път партията се явява на парламентарни избори през 2023 година, като част от коалиция " Заедно "  (която се свързва с Ива Митева и Любомир Каримански). Сега има " упоритости " и за локалния избор. В София има регистрирана листа с 35 имена, измежду които се срещат известни имена – като рапърът Адриан Рачев, прочут като Румънеца, пиарът Ива Екимова, лекоатлетката Магдалена Христова и т. н. За изборите до момента СБОР е отчела дарения в размер на немалката сума от 95 452.74 лева, както демонстрира регистърът на Сметната палата.

С най-скромни деларирани разноски от реклама е Има Такъв Народ - 19 671 лева, само че въпреки всичко партията си има лична телевизия - 7/8.

Вече посочихме, че записаните на национално равнище обединения влизат в голям брой локални обединения в другите общини. Това в немалка степен затруднява безапелационната оценка за това кой и какъв брой тъкмо е похарчил, вършат ангажимента от неправителствената организация.
Кои са медиите с най-вече средства от реклама
Към 19 октомври 2023 година 27 от включените в мониторинга медии са разгласили информация за подписани контракти с участници в изборите.

Най-много доходи е записала Българска национална телевизия – 244 377 лева Нейните цени (както и тези на Българското национално радио) се дефинират с решение на Министерския съвет и са доста по-ниски от пазарните.

На второ място се подрежда " в. 24 часа " със 191 483 лева, а по традиция телевизия Евроком е измежду отличниците в класацията с най-вече получени пари по време на предизборни акции, в този случай -  140 229 лева Тя продължава с практиката си да подписва и контракти за безплатно отразяване. За първите 20 дни на акцията малкия екран има общо 14 такива съглашения със следните обединения: " Българска социалистическа партия за България ", ПП-ДБ, " Правото ", " Обединени земеделци ", " Левицата! ", Вътрешна македонска революционна организация, " Възраждане ", " Средна европейска класа ", " Български гласъ ", КОД, " Граждани за общината ", ИК за Радостин Ваислев, ИК за Петър Славов. По един безплатен контракт са разгласили също по този начин малкия екран ⅞ със свързаната с нея групировка " ИТН ", както и в. " Ние " с ПП-ДБ.

Както и в предишни акции, огромните частни малките екрани очевидно ще сключат контракти с участниците в последните дни от предизборната конкуренция, показват от института. Към 19 октомври bTV е оповестила единствено един контракт за 6350 лева, а Нова към момента няма подписани съглашения. Все отново от двете малките екрани дават разнообразни безвъзмездни формати за отразяване на претендентите – и двете медии излъчват диспути от разнообразни регионални градове, включвания на претенденти в публицистични излъчвания и други

Следващата графика показва медиите, привлекли най-вече средства в първите 20 дни от акцията. 
 Източник Отворен парламент
И в сегашната кампания продължава практиката на част от медиите да не съблюдават наредбите на Изборния кодекс. Такъв е образецът с в. " Борба ", който не разгласява контракти, макар че и в интернет изданието, и на страниците на самия вестник има материали, които популяризират някои от участниците в изборите. 

Интересна е практиката на в. " Черноморски фар ". От изданието разгласяват договорите си като част от новините, свързани с изборите. Въпреки това в някои от споразуменията вестникът е заличил дължимата сума за реклама.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР