Общият съд на Европейския съюз в сряда лиши лидера на

...
Общият съд на Европейския съюз в сряда лиши лидера на
Коментари Харесай

Европейски съд свали депутатския имунитет на каталунски сепаратистки лидер

Общият съд на Европейския съюз в сряда лиши водача на каталунските сепаратисти от правния имунитет, който имаше като член на Европейския парламент, отваряйки пътя към започването на правосъдни каузи против него в Испания.

Решението е удар за Карлос Пучдемон, който живее в самоналожено заточение в Белгия, тъй като може да отвори пътя за възможното му изгонване в Испания, както испанските управляващи поредно желаят през последните шест години.

Пучдемон избяга от Испания през 2017 година, с цел да избегне правосъдно гонене, откакто. Това накара, а множеството от водачите на сепаратистите напуснаха страната.

В решението си основаният в Люксембург съд отхвърля жалбата, подадена от Пучдемон, и да поддържа решението на Европейския парламент да снеме неговия имунитет, както и този на сътрудниците му Тони Комин и Клара Понсати.

" Парламентът не може да приема решения за отбрана на имунитета, които пораждат обвързващи правни последствия във връзка с испанските правосъдни органи ", се споделя в мнението на европейските магистрати.

В " Туитър " Пучдемон съобщи, че тримата евродепутати ще апелират пред Съда на Европейски Съюз - висшият правосъден орган на Общността и " ще пазиме главните си права до дъно ".

През януари Върховният съд на Испания отдръпна обвиняванията против Пучдемон за протест, откакто промяна на наказателния кодекс на страната анулира този тип закононарушение. Той обаче към момента е изправен пред обвинявания в непокорство и заграбване, които го заплашват с до осем години затвор. Бунтът го заплашваше с оптимален период от 15 години затвор, напомня Ройтерс.

Съдията от Върховния съд Пабло Ларена сподели, че ще подаде ново искане за екстрадиция до белгийските управляващи, с цел да може Пучдемон да бъде изправен пред съда по по-леките обвинявания, според от решенията на съдилищата на Европейски Съюз.

Предишните опити на Испания да екстрадира Пучдемон по време на престоя му в Германия, Белгия и Италия, се провалиха, като и трите страни отхвърлиха да го изпратят в Испания, базирайки се на имунитета му.

 Белгийски съд остави на независимост Пучдемон, без да му постанова парична гаранция Белгийски съд остави на независимост Пучдемон, без да му постанова парична гаранция

Мадрид промени наказателния си кодекс предходната година, с цел да отстрани остарелия закон за протест, съгласно който някои сепаратистки политици бяха наказани на до 13 години затвор след несполучливия опит на Каталуния за самостоятелност през 2017 година По-късно министър председателят Педро Санчес помилва наказаните за събитията.

 Испания публично помилва каталунските сепаратисти Испания публично помилва каталунските сепаратисти
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР