Общият размер на одобрените от ЕК средства, които ще влязат

...
Общият размер на одобрените от ЕК средства, които ще влязат
Коментари Харесай

Още 2 млрд.лв. евросредства ще влязат в образованието

Общият размер на утвърдените от Европейска комисия средства, които ще влязат в образованието по Програма „ Образование “ 2021-2027 година, е близо 2 милиарда лева, което е два пъти повече спрямо предходния програмен интервал “.

Това сподели по време на конференция в Министерски съвет през днешния ден заместник-министърът на образованието и науката Надя Младенова. Тя посочи, че посредством плануваните действия ще бъдат подкрепени над 760 хиляди деца и възпитаници. „ Изпълнителна организация „ Програма за обучение “ е стартирала авансово осъществяването по първите две интервенции от програмата. Над 220 милиона лв. ще бъдат ориентирани за личностно развиване в учебното обучение. „ Надяваме по този метод да понижим каузи на прибързано напусналите възпитаници “, сподели още заместник-министърът на образованието и науката.

По думите й всички действия по Програма „ Образование “ 2021-2027 година, както и в допълнение заложените, ще обзет над 1 млн. български жители. „ Програмата е структурирана в три целта, като плануваните ограничения в поддръжка на образованието обгръщат всички стадии – от детската градина, до докторската степен във висшите учебни заведения “, акцентира още Надя Младенова.

„ Основната цел на управлението на Министерство на образованието и науката в границите на служебния кабинет е да улесним оптимално процедурите както по оперативната стратегия, по този начин и по Плана за възобновяване и резистентност, с цел да могат тези толкоз значими средства да доближат до оптимален брой хора “, акцентира още заместник-министър Младенова. Тя добави, че упоритостта на екипа на МОН е да се излезе от чисто формалното администриране на средствата и фактически те да бъдат ориентирани там, където са най-необходими.

Средства от Програма „ Образование “ 2021-2027 ще бъдат отпуснати за приобщаващо обучение и просветителна интеграция, рационализация и цифровизация, както и за връзка на образованието с пазара на труда. Освен възпитаници, ще бъдат подкрепяни и обществени служащи, посредници и родители на възпитаници от уязвими групи. Модернизацията на професионалното обучение и образование е ориентирана към подкрепяне на адаптирането на професионалното обучение по отношение на динамичността на пазара на труда.

Заместник-министър Младенова разгласи, че към този момент са стартирани и три процедури по Плана за възобновяване и резистентност – рационализация на просветителната инфраструктура, юношески центрове и проучвателен университети.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР