Общият размер на безвъзмездното финансиране е 127 млн. лв.514 са

...
Общият размер на безвъзмездното финансиране е 127 млн. лв.514 са
Коментари Харесай

МИР: 514 български фирми кандидатстваха за разработване на иновации

Общият размер на безвъзмездното финансиране е 127 млн. лева
514 са подадените планови оферти по процедурата „ Разработване на нововъведения в предприятията “ по стратегия „ Конкурентоспособност “. Проектите на компаниите са за общо над 250 млн. лева От тях фирмите са поискали 144 млн. лева безплатна финансова помощ. Общият бюджет на безвъзмездните средства, които компаниите могат да получат по процедурата за създаване на нововъведения, е 127 млн. лева Документите се подаваха електронно през системата ИСУН 2020 до през вчерашния ден, оповестяват от Министерство на нововъведенията и растежа. 

От помощта ще се възползват микро-, дребни и междинни компании (МСП), дребни сдружения със междинна пазарна капитализация и огромни компании в партньорство с МСП. Минималният размер на финансирането е 50 000 лева, а оптималният зависи от размера на компаниите. За микро- предприятията е 250 000 лева, за дребните – 400 000 лева, а за останалите – 500 000 лева Съфинансирането е от 25% до 60% по отношение на категорията им. 

Проектите на компаниите трябваше да са ориентирани към създаване на иновация, която попада в една от подобластите на петте тематични области на Иновационната тактика за умна специализация 2021-2027 – „ Информатика и ИКТ “, „ Мехатроника и микроелектроника “, „ Индустрия за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии “, „ Нови технологии в изобретателните и рекреативните промишлености “ и „ Чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна стопанска система “. 

Допустимо беше създаване на продуктови нововъведения или нововъведения в бизнес процесите, ориентирани към произвеждане на артикули и даване на услуги в разнообразни области, да вземем за пример: машиностроене и уредостроене, изкуствен интелект,  методи за чисто произвеждане, предпазване, преправка и постигане до крайния консуматор на характерни български артикули и други

Подкрепа ще получат новаторски решения на национално и международно равнище, само че и такива представляващи оригиналност на равнище дружество. Със средства ще се финансират действия по осъществяване на проучвания, изпитвания, измервания и валидиране; основаване и тестване на прототипи и пилотни линии и др. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР