Общият показател на бизнес климата у нас запазва равнището си

...
Общият показател на бизнес климата у нас запазва равнището си
Коментари Харесай

Общият показател на бизнес климата запазва равнището си

Общият индикатор на бизнес климата у нас резервира нивото си от февруари , оповестиха от Националния статистически институт /НСИ/. Понижение е записано в индустрията, търговията на дребно и бранша на услугите, а в строителството се следи нарастване.

Съставният индикатор „ бизнес климат в индустрията “ понижава с 0.8 пункта , което се дължи на влошените упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. Същевременно и прогнозите им за индустриалната интензивност през идващите три месеца са резервирани .

Несигурната икономическа среда и дефицитът на работна мощ остават най-сериозните спънки за активността на предприятията, въпреки през последния месец да се регистрира намаляване на отрицателното им въздействие .

Относно продажните цени в индустрията 14.0% от мениджърите плануват те да се покачат през идващите три месеца.

През март съставният индикатор „ бизнес климат в строителството “ нараства с 4.0 пункта вследствие на усъвършенстваните оценки и упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията. Анкетата записва и нарастване на получените нови поръчки през последния месец, като и прогнозите за активността през идващите три месеца остават оптимистични.

Основният фактор, ограничителен развиването на бизнеса, е несигурната икономическа среда, посочена от 74.7% от предприятията . На второ и трето място са цените на материалите и дефицитът на работна мощ.

По отношение на продажните цени в строителството делът на мениджърите, които не престават да чакат те да се покачат през идващите три месеца, е 31.7% .

Съставният индикатор „ бизнес климат в търговията на дребно “ спада с 1.3 пункта , което се дължи на изместване на оценките и упованията на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията от „ положително “ към „ приемливо “ (нормално за сезона). Същевременно мненията им по отношение на размера на продажбите през последните три месеца, както и упованията им за идващите три месеца, са.

Несигурната икономическа среда остава главното усложнение за активността на предприятията , следвана от конкуренцията в сектора и незадоволителното търсене.

В съпоставяне с предходния месец нараства делът на търговците на дребно, които предвиждат продажните цени да се усилят през идващите три месеца.

През март съставният индикатор „ бизнес климат в бранша на услугите “ се намалява с 1.2 пункта вследствие на по-неблагоприятните оценки на мениджърите за актуалното бизнес положение на предприятията. Мненията им за актуалното търсене на услуги също са по-резервирани, до момента в който упованията им за идващите три месеца се усъвършенстват.

Най-сериозните проблеми за развиването на бизнеса не престават да бъдат несигурната икономическа среда, конкуренцията в сектора и дефицитът на работна мощ , като през последния месец се следи понижение на негативното им влияние.

Според анкетата 15.5% от мениджърите чакат продажните цени в бранша на услугите да се покачат през идващите три месеца.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР