Общият индекс на цените на производител (вътрешен и външен пазар)

...
Общият индекс на цените на производител (вътрешен и външен пазар)
Коментари Харесай

Производствените цени бележат ръст в началото на 2018 г.

Общият показател на цените на производител (вътрешен и външен пазар) през януари 2018 година нараства с 0,8% по отношение на предходния месец. По-високи цени са регистрирани при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2,3%, в преработващата индустрия - с 0,6%, а в добивната индустрия е регистрирано понижение с 2,5%, демонстрират данни на Националния статистически институт (НСИ).

По-съществено повишаване на цените в преработващата промишленост се следи при производството на съществени метали - с 2,2%, както и при производството на компютърна техника, електронни и оптични артикули - с 1,7%, а спад е регистриран при производството на тютюневи произведения - с 5,6%, производството на каучук и пластмаси - с 1%, и при печатната активност и възпроизвеждането на записани носители - с 0,5%.

Общият показател на цените на производител през януари 2018 година нараства с 4,1% в съпоставяне със същия месец на 2017 година Увеличение на цените е регистрирано при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 12,2%, преработващата индустрия - с 2%, и добивната индустрия - с 1,7%.

В преработващата индустрия по-съществено нарастване на цените се следи при производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 6,6%, при производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 5,8%, както и при производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 4,9%, а понижение е записано при производството на тютюневи произведения - с 3,5% и при производството на транспортни средства, без коли - с 2,5%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР