Общият индекс на цените на производител у нас нараства с

...
Общият индекс на цените на производител у нас нараства с
Коментари Харесай

Над 50% ръст на производствените цени у нас през август

Общият показател на цените на производител у нас нараства с 50,3% през август 2022 година в съпоставяне със същия месец на 2021 година, сочат данните на Националния статистически институт. Това значи, че растежът на индустриалните цени на годишна база продължава да се форсира, защото през юли бе регистрирано покачване от 42,5%, а през юни – от 41,4%.

Ръст на цените е регистриран при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 130,6%, преработващата промишленост- с 22,7%, и в добивната индустрия - с 9,0%.

Според данните на Национален статистически институт в преработващата индустрия доста покачване на цените е регистрирано при: производството на химични артикули - с 47,5%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 32,4%, производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 32,2%, производството на хранителни артикули - с 28,4%.

На месечна база общият показател на цените на производител през август 2022 година се усилва с 8,7% по отношение на предходния месец. Значителен растеж е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 28,0%, и в добивната индустрия - с 5,6%, а понижение е регистрирано в преработващата индустрия - с 1,6%.

Национален статистически институт регистрира намаляване на цените на производител в преработващата индустрия се следи при производството на произведения от каучук и пластмаси - с 1,0%, и при производството на електрически уреди - с 0,1%. По-високи цени са регистрирани при: производството на текстил и произведения от текстил, без облекло - с 3,1%, ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 2,8%, производството на железни произведения, без машини и съоръжение - с 2,5%.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар нараства с 68,2% през август 2022 година в съпоставяне със същия месец на 2021 година.

Ръст на цените е регистриран при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 129,2%, преработващата индустрия - с 29,7%, и добивната индустрия - с 12,0%.

Спрямо август 2021 година значително нарастване на цените в преработващата индустрия е регистрирано при: производството на химични артикули - с 68,2%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 60,1%, производството на произведения от други неметални минерални първични материали - с 33,6%, производството на хранителни артикули - с 29,9%.

На месечна база че показателят на цените на производител на вътрешния пазар се усилва с 12,5% през август 2022 година

 Ръст е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 26,5%, и в добивната индустрия - с 5,3%. Намаление на цените е регистрирано в преработващата индустрия - с 1,1%.

Понижение на цените на производител в преработващата индустрия се следи при: производството на съществени метали - с 2,9%, производството на електрически уреди - с 0,5%, производството на произведения от каучук и пластмаси - с 0,3%. По-високи цени са регистрирани при: производството на транспортни средства, без коли - с 5,4%, производството на текстил и произведения от текстил, без облекло - с 3,7%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 3,2%.

Индексът на цените на производител на интернационалния пазар се усилва с 22,4% през август 2022 година по отношение на съответния месец на 2021 година На месечна база показателят се усилва с 1,4%
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР