Общият индекс на цените на производител се понижава с 0.9%

...
Общият индекс на цените на производител се понижава с 0.9%
Коментари Харесай

НСИ: Спад на цените при производство на топлоенергия и газ с 48,8%

Общият показател на цените на производител се намалява с 0.9% през октомври 2023 година по отношение на предходния месец. Намаление е записано в добивната индустрия - с 4.3%, и в преработващата индустрия - с 1.2%, до момента в който при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистрирано нарастване с 0.3%.

По-ниски цени в преработващата индустрия се следят при: производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 3.7%, и при произвеждане на съществени метали - с 2.2%. Нарастване на цените е записано при производството на мебели - с 1.8%, а също и при производството на произведения от каучук и пластмаси - с 1.4%. 

Общият показател на цените на производител през октомври 2023 година е с 20.1% под равнището на същия месец на 2022 година. Спад на цените се следи при производство и разпределение на електрическа и топлоенергия, и газ - с 48.8%, в добивната индустрия - с 4.9%, и в преработващата индустрия - с 1.7%.

Съществено понижение на цените в преработващата индустрия се следи при производството на химични артикули - с 19.8%, и при производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 10.4%. Значителен растеж на цените е регистриран при: производството на тютюневи произведения - с 44.4%, производството на компютърна техника, електронни и оптични артикули - с 20.6%, производството на произведения от други неметални минерални първични материали - с 12.9%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар понижава с 0.6% през октомври по отношение на септември 2023 година. Понижение е регистрирано в добивната индустрия - с 2.4%, и в преработващата индустрия - с 1.0%, до момента в който при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се следи нарастване с 0.1%. 

По-ниски цени в преработващата индустрия са регистрирани при: производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 2.3%, и производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 2.1%. Увеличение на цените е записано при: производството на мебели -
с 1.9%, производството на питиета - с 0.8%, производството на облекло - с 0.7%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар понижава с 25.9% спрямо октомври 2022 година. Спад на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 47.9%, в добивната индустрия - с 4.5%, и в преработващата индустрия - с 1.5%.

Спрямо октомври 2022 година доста понижение на цените в преработващата индустрия е записано при: производството на химични артикули - с 28.5%, и производството на съществени метали - с 11.0%. Ръст на цените е регистриран при: производството на тютюневи произведения - с 58.6%, обработката на кожи; производството на обувки и други произведения от обработени кожи без косъм -  с 27.9%, производството на коли, ремаркета и полуремаркета, както и при производството на мебели - с по 10.8%. 

Индексът на цените на производител на интернационалния пазар понижава с 1.3% през октомври 2023 година по отношение на предходния месец, а по отношение на съответния месец на 2022 година понижението е със  7.8%.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР