Общият индекс на цените на производител през юли 2019 г.

...
Общият индекс на цените на производител през юли 2019 г.
Коментари Харесай

Цените на производител се повишават през юли

Общият показател на цените на производител през юли 2019 година нараства с 1.3% по отношение на предходния месец, демонстрират данни на Националния статистически институт (НСИ).

По-високи цени са регистрирани при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.2%, и в преработващата индустрия - с 0.7%, а в добивната индустрия се следи понижение с 0.5%.

Най-голямо нарастване на цените в преработващата индустрия е регистрирано при ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 1.4%, и при производството на химични артикули - с 0.6%. По-значително понижение е записано при производството на съществени метали и при производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - по 0.8%.

Общият показател на цените на производител през юли 2019 година нараства с 3.0% в съпоставяне със същия месец на 2018 година. Увеличение на цените е записано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 9.8%, в добивната индустрия - с 1.7%, и в преработващата индустрия - с 1.1%.

По-съществено повишаване на цените в преработващата индустрия се следи при ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 4.5%, при производството на облекло - с 3.5%, и при производството на хранителни артикули - с 2.9%.

Намаление на цените се следи при производството на съществени метали и при производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - по 0.4%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР