Общият индекс на цените на производител през юли 2018 г.

...
Общият индекс на цените на производител през юли 2018 г.
Коментари Харесай

Цените на родното производство нараснали леко за последната година

Общият показател на цените на производител през юли 2018 година понижава с 0.8% по отношение на предходния месец. По-ниски цени са регистрирани в добивната индустрия - с 8.4%, в преработващата индустрия - с 1.0%, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистриран растеж с 1.1%. Това демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ), оповестява Inews.

По-съществен спад на цените в преработващата индустрия 3 се следи при производството на съществени метали - със 7.6%, и при производството на мебели - с 0.4%, а растеж е регистриран при: производството на тютюневи произведения - с 1.4%, производството на железни произведения, без машини и съоръжение, обработката на кожи и производството на произведения от обработени кожи без косъм и производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - по 0.5%.

Общият показател на цените на производител през юли 2018 година нараства с 4.7% в съпоставяне със същия месец на 2017 година. Увеличение на цените е записано в преработващата индустрия - с 5.2%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.7%, и в добивната индустрия - с 3.1%.

В преработващата индустрия по-съществен растеж на цените се следи при: производството на съществени метали - с 5.7%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 5.6%, и обработката на кожи и производството на произведения от обработени кожи без косъм - с 5.3%. Намаление на цените е записано при производството, некласифицирано другаде - с 1.7%, както и при производството на тютюневи произведения - с 0.6%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юли 2018 година остава на нивото от предходния месец. Нарастване на цените е записано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.3%, а понижение - в добивната индустрия - с 5.7%, и в преработващата индустрия - с 0.1%. В преработващата индустрия 5 по-ниски цени по отношение на предходния месец се следят при производството на съществени метали - с 6.4%, и при производството на мебели - с 0.6%. Покачване на цените е регистрирано при производството на тютюневи произведения - с 2.2%, и при обработката на кожи и производството на произведения от обработени кожи без косъм - с 1.8%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юли 2018 година нараства с 3.4% в съпоставяне със същия месец на 2017 година. Увеличение на цените е записано в добивната индустрия - с 5.0%, в преработващата индустрия - с 3.4%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.3%.

През юли 2018 година по-високи цени в преработващата индустрия по отношение на юли 2017 година са регистрирани при: производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 4.5%, производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 4.3%, и производството на мебели - с 3.6%. Намаление на цените се следи при производството на компютърна техника, електронни и оптични артикули, при производството, некласифицирано другаде – по 0.4%, и при производството на произведения от каучук и пластмаси - с 0.3%.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР